Microben uit de darm kunnen darmkanker mee uitlokken. Dat blijkt uit onderzoek van immunoloog Geert van Loo (VIB/UGent) en een schare collega’s, gepubliceerd in Nature Cancer. De link is terug te voeren tot een abnormale productie van een eiwit (Zeb2). Daardoor wordt de darmwand aangetast en verliest hij zijn barrièrefunctie. Bacteriën uit de darm kunnen hem dan binnendringen en er ontstekingen veroorzaken. Door de ontstekingen verhoogt de delingsactiviteit van cellen in de darmwand, waaruit kwaadaardige tumoren kunnen ontstaan.

Er was ook goed nieuws: breedspectrumantibiotica toedienen kon, alvast in muizen in proefomstandigheden, de vorming van tumoren voorkomen.

Andere onderzoekers schrijven in Immunity dat darmbacteriën kunnen meespelen in het vertalen van mentale stress naar fysieke gezondheidsproblemen. Door de werking van stresshormonen wordt de darmwand doorlatender en kunnen darmbacteriën hem binnendringen. Sommige bacteriën lokken dan een overproductie van bepaalde afweercellen uit, wat tot ontstekingen kan leiden. Die vertalen zich onder meer in hartklachten. Gelukkig kan ook dat met antibiotica bestreden worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content