Waarom is er op de door de stad aangeprezen parkings geen camerabewaking? Loopt Gent in het gebruik van die technologie niet ver achter in België? (Eric Den Blauwen)

Steven De Smet: Het zou beter zijn om het gebruik van camera’s federaal te regelen. Het is niet zinvol dat alle 195 lokale zones daar elk afzonderlijk mee bezig zijn. Bovendien staan niet alle parketten vandaag achter het gebruik van camera’s, en dat komt ook omdat er geen algemene regels ontwikkeld zijn.

Ik zie de politie alleen nog met de auto patrouilleren. Is het niet beter een aantal politieauto’s aan de stadsranden te parkeren en die alleen in te zetten voor achtervolgingen? (René Van Eynde – Hoboken)

De Smet: Akkoord dat je niet enkel per auto moet patrouilleren. Ik heb in Gent de fietspatrouilles – agenten op de mountainbike – ingevoerd. En we hebben een hondenbrigade, die te voet patrouilleert. Met de auto raakt de politie vaak vast in het verkeer, dus is het ook voor ons beter om de verschillende mobiliteitsmogelijkheden optimaal te benutten.

Vraag van de week

Het Gentse Citadelpark kun je ’s nachts maar beter mijden. Dat is al jaren zo. Wat doet de politie daar precies aan? (Dennis M.)

De Smet: Het is een gevoelige plek, dat weten we. We ontkennen ook niet dat ze bekendstaat als ontmoetingsplek voor homoseksuelen, maar daar moeten we niet te veel op focussen. Het park trekt door zijn reputatie ook mensen met minder goede bedoelingen aan. Het is voor de Gentse politie zeker een van de hotspots waar we vaak patrouilleren. Maar zo zijn er nog plaatsen, en we kunnen onmogelijk om de zoveel meter een agent zetten. Ik zou ook niet willen leven in een land waar dat zo is. We moeten samenwerken aan een veiligere samenleving, de politie kan het niet alleen. Daarom spoor ik mensen ook altijd aan om zelf voorzichtig te zijn, waar ze ook gaan, en bij voorkeur niet alleen op stap te gaan ’s nachts. Het is zoals je huis goed afsluiten of je auto op slot doen: iedereen kan zelf ook aan zijn veiligheid meewerken. Zo’n mooi park als het Citadelpark sluiten is in elk geval geen oplossing. Dat zou alleen het probleem verplaatsen.

Waarom kunt u, nadat u beboet werd voor rijden onder invloed, gewoon uw functie behouden? (Willem Goossens)

De Smet: Ik heb een fout begaan, maar die is door de media uitvergroot. Ik heb een boete gekregen zoals iedereen, ik heb ze betaald, en ik heb lessen getrokken uit mijn fout. Ik ben ook maar een mens.

Ik ben sinds 1996 medewerker van de gemeenschapswacht in Gent. Zou het niet slimmer zijn ons als wijkagenten in dienst te nemen in de politiecommissariaten? Er is een tekort aan wijkagenten, en wij hebben jaren ervaring op het terrein. Nu is de gemeenschapswacht een onafhankelijke dienst met slechts kleine taken, en is er geen directe communicatie met de politie meer. (Didier Heggerick – Gentbrugge)

De Smet: Honderd procent mee eens. In de 34 jaar dat ik bij de politie werk, heb ik de maatschappij én ons werk enorm zien evolueren. Maar de gemeenschapsfunctie blijft voor mij nog steeds een van de belangrijkste van de politie. Ik kom zelf uit de gemeentepolitie, en ik ben er voorstander van dat agenten wonen in de zone waar ze werken. Zo kun je een netwerk opbouwen en creëer je verbondenheid met de plaatselijke bewoners. Daar was de gemeentepolitie erg sterk in, en door de politiehervorming hebben we dat een beetje verloren. De gemeenschapswacht vangt dat op, en het lijkt me zeker een goed idee om hen meer te integreren in de politie. Maar tegelijk zouden we ook een vlucht vooruit moeten nemen: een Europese variant van het FBI, om de internationaler wordende criminaliteit op te vangen.

Volgende keer: Lies Verhetsel, expert jongeren en seks van Sensoa. Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Opgetekend door Thomas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content