Afweercellen moeten een evenwichtige balans vinden tussen goed en kwaad.

Macrofagen zijn witte bloedcellen die in ons lichaam de eerste verdedigingslinie optrekken tegen vijanden. Maar hun activiteit moet onder controle gehouden worden. Een overdreven en zwaar ziekmakende reactie van de afweer bij heel wat mensen na een besmetting met het coronavirus illustreert hoe precair het evenwicht tussen goed en kwaad is.

Een ploeg rond kankerbioloog Massimiliano Mazzone (VIB/KU Leuven) ontdekte dat de stof miR-210 een sleutelrol speelt in de respons van macrofagen op ziekteverwekkers, zo meldde ze in Science Advances. Een te grote hoeveelheid van de stof kan uitmonden in een te zware ontsteking. Onder meer confrontatie met het coronavirus jaagt de productie van de stof aan.

Ook bloedvergiftiging (sepsis) is gelinkt aan hogere concentraties van de stof. Sepsis veroorzaakt wereldwijd elk jaar meer dan 10 miljoen doden. Detectie van de stof zou kunnen fungeren als biomerker voor het risico op bloedvergiftiging. De productie van de stof afremmen zou potentieel hebben als behandeling van bloedvergiftiging en andere ongewenste ontstekingsreacties.

Eerder onthulde een team rond Mazzone in Nature een interactie tussen macrofagen en spierstamcellen. De laatste zijn een belangrijke bron van aminozuren – de samenstellende bouwstenen van eiwitten. Met name het aminozuur glutamine zou een beschermende rol spelen bij spierblessures en spierverlies als gevolg van veroudering.

Macrofagen zouden na aankomst op een plek met spierbeschadiging extra glutamine produceren, wat verdere schade kan beperken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content