Cie. de Koe in ?Titel onbekend?.

Voor postbode John ( Warre Borgmans) zijn er nog blijde dagen in het leven. Tot hij thuiskomt en een brief vindt die laat vermoeden dat zijn vrouw Ruth vreemd gaat. Zijn geluk valt in scherven. Gelukkig is er nog zijn huisbaas en vriend Jim ( Frank Focketyn) op wie hij hoopt om Ruth tot andere gedachten te brengen. Maar dat blijkt absoluut niet te kunnen. Er ontstaat een discussie die verschillende vormen aanneemt. Er wordt gefleemd, gescholden, overleg gepleegd.

In een vorige productie van Cie. de Koe ging het over mensen die hun geluk niet opkonden. Nu proberen ze aan te tonen hoe broos geluk kan zijn en hoe rekbaar vriendschap is, al gaat het volgens de makers over een zoektocht van ?losgeslagen figuren, universele eenzaten, die zich desnoods willen verliezen in een poging, minstens één fractie, met elkaar te vervloeien?. Dat klopt niet met wat wordt getoond en gezegd.

In hun gesprekken verwerken de spelers een collage van teksten van eigen makelij en van gerenommeerde auteurs. Er worden gedichten gebruikt zoals ?Blijdschap? van Guido Gezelle, waarin de dichter hartstochtelijk bekent zijn Heer en God niet te kunnen missen. In de voorstelling slaat het gedicht op Ruth, zowel voor John als voor Jim de onmisbare, en levert het alvast één komisch effect op.

Ruth is in heel de voorstelling niet te zien. Haar wordt wel af en toe iets toegeroepen en ze wordt verondersteld ergens achter het decor te zijn. Dat decor suggereert een nog niet helemaal afgewerkte huiskamer, waarvan het publiek alleen de buitenkant ziet en de steunlatten die het overeind houden. Bedoeld wordt wellicht dat wat achter de panelen gebeurt tot de intimiteit van de bewoners behoort. Enkele ramen laten af en toe een acteur zien, maar voor de rest is het luisteren naar mensen die clichés opstapelen, blijkbaar niet om ze te doorbreken.

Ook in de scènes die buiten de zogezegde woonkamer worden gespeeld, is er miserie troef. Even lonken naar vroegere producties van het gezelschap en naar ?Oom Wanja? kunnen daar niets aan verhelpen.

?Titel onbekend?, geregisseerd door Bas Teeken, biedt Borgmans noch Focketyn de mogelijkheid om hun acteertalent optimaal aan te wenden. De voorstelling blijft oppervlakkig en zonder spanning steken in de filosofie van de makers, alle echte of schijnbare improvisatie om tot een ?ander onderwerp? te komen ten spijt.

Roger Arteel

Reisvoorstellingen. Info :03/248.66.60 (Cie. de Koe).

Warre Borgmans en Frank Focketyn : oppervlakkig en zonder spanning.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content