A Bigger Splash

'Big Bang Fountain' 2014, 'Room for One Colour' 1997, 'Your Uncertain Shadow (colour)', 2010. © Olafur Eliasson - Foto María del Pilar García Ayensa/ Studio Olafur Eliasson 2010 / Foto Dmitry Baranov 1997 / Foto Anders Sune

In Big Bang Fountain spat blauwgekleurd water op in het pikdonker. Het is enkel met het oog te zien als bevroren abstracte vormen, gevangen in flitsten stroboscooplicht. Room for One Colour laat museumzalen baden in kleur van monofrequente lampen die het spectrale bereik van de kijker vernauwen tot geel/zwart. Het flitst je blauw voor de ogen wanneer je er weggaat. Olafur Eliasson speelt in Tate Modern met de perceptie van het publiek, dat hij bovenbewust maakt van zijn omgeving. De Deens-IJslandse kunstenaar, die gebeten is door natuur en technologie, tovert al eens een regenboog of waterval tevoorschijn. Vaak in vernuftige monumentale installaties, zoals zijn wereldvermaarde The Weather Project. Daarin schiep hij op ‘goddelijke’ wijze een gigantische zon uit ledlicht. Hij raakte ermee aan het sublieme, en werd ervoor de hemel ingeprezen. Wie een duik wil nemen in zijn indrukwekkende immersieve oeuvre kan dat op In Real Life, de retrospectieve die met een veertigtal sleutelwerken terugblikt op zijn dertigjarige carrière.

Olafur Eliasson: In Real Life. Van 11/07 tot 05/01/2020 in Tate Modern, Londen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content