Die week op Knack Boekenburen…

03/09/09 Paul Claes, de meest erudiete literatuurkenner van de Nederlanden én vriend van de meest erudiete Vlaamse dichteres Christine D’haen, houdt in een telefoongesprek met Knack een korte laudatio voor de overleden auteur en benadrukt dat haar proza ten onrechte zwaar wordt onderschat. Wie haar Uitgespaard zelfportret (2004), een monumentale verzameling notities, verhalen en brieven leest, zal Claes gelijk moeten geven.

04/09/09 Over de literaire doden niets dan goeds. Ida De Ridder, jongste dochter van Alfons De Ridder/Willem Elsschot, heeft op 90-jarige leeftijd voor euthanasie gekozen. Enkele dagen later wordt het volledige archief van haar vader aan het Letterenhuis overhandigd. De Ridder heeft er altijd voor gestreden om die collectie zakelijke, persoonlijke en commerciële documenten van Elsschot in haar geheel te deponeren. De som van 500.000 euro zal ook wel geholpen hebben om de erven Elsschot definitief over de streep te trekken.

07/09/09 Tom Van Imschoot geeft tekst en uitleg bij de tiplijst van de AKO-Literatuurprijs. Het is nu nog te heikel om al een pronostiek te doen voor de winnaar op 10 november, maar er zijn wel 6 Vlaamse gegadigden onder de 25 uitverkorenen: Geert Buelens, Bart Moeyaert, Erwin Mortier, Joris Note, Dimitri Verhulst en Erik Vlaminck.

07/09/09 Tom Lanoye vertelt voor het eerst in het openbaar over Sprakeloos, een gloednieuwe roman over zijn overleden moeder, die begin september van de persen rolt. Hij bekent op Manuscripta, een boekenbeurs in Amsterdam, dat hij vorig jaar na de dood van zijn vader zijn hele moederboek had vernietigd om er daarna in alle sereniteit opnieuw aan te beginnen.

07/09/09 In Lelystad (titel van een van de AKO-getipten) doet de Damse stadsdichter en meester-parabelperformer Frank Adam van zich spreken. Hij geeft er zijn drie kanaalgedichten ten beste waarin hij op poëtische wijze protesteert tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Wie er niet bij was, kan op de Knack-boekensite in een YouTubefilmpje steracteur Guy Van Sande hilarisch tekeer horen gaan op tekst van Adam.

07/09/09 Voortaan wordt ook in Turnhout op zondagvoormiddagen op niveau gepraat over literatuur van niveau. OverLezen heet het maandelijkse programma. Knack-hoofdredacteur Karl van den Broeck is alvast blij dat hij het in de eerste aflevering mag hebben over Louis Paul Boon, een van zijn lievelings-auteurs. Jos Geysels, die van het lezen van boeken zijn beroep heeft gemaakt,is ook van de partij.

08/09/09 Waarom zou een Fransman een Nederlands liefdesverhaal lezen? Omdat Harry Mulisch het gezegd heeft! ’t Is te zeggen: De aanslag van de Nederlandse grootmeester, die ondertussen literair is verstomd, zou het pad hebben geëffend voor de Nederlandse literatuur in Frankrijk. Hebben wij in Vlaanderen ook zo geen bevlogen auteur die de rode loper kan uitrollen voor zijn andere schrijvende collega’s?

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content