35 excuses

‘Waren we niet allebei gewoon te moe om te discussiëren?’ Of: ‘Hij had een slechte dag op het werk.’ Of nog: ‘Ik kan het achteraf best begrijpen, dat hij het niet leuk vindt dat ik mijn ex nog volg op Instagram.’

Het zijn maar enkele van de mogelijke excuses die vrouwen voor zichzelf verzinnen om het geweld van hun partner goed te praten. Enkele van de mogelijke redenen om toch maar niet die noodzakelijke stap te zetten, en hem aan te geven bij de politie. Ze laten hem tot 35 keer toe begaan, pas dan beseffen ze ten volle dat zijn gedrag onaanvaardbaar is.

‘Partnergeweld is een complex fenomeen’, zo verklaarde Liesbet Stevens, adjunct- directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, die lange aanloop aan VRT NWS. ‘In principe gaat het om mensen die elkaar graag zien of graag gezien hebben, en bij wie plots geweld in de relatie sluipt. Dat geweld heeft meestal niet meteen fysieke gevolgen, maar bouwt zich langzaam op.’

Al die tijd wordt een slachtoffer verteerd door twijfels. Die verscheurdheid zit (samen met die 35 mogelijke redenen) in het coverbeeld van deze Knack Special over partnergeweld en seksueel geweld tegen vrouwen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content