In Brugelette, een gemeente van 3550 zielen in Henegouwen, worden de ongeldig verklaarde gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 overgedaan.

Ginette Renard(gepensioneerd postbediende die als enige kandidaat op haar eigen lijst 49 stemmen tekortschoot voor een zetel en naar de Raad van State trok): Mijn resultaat klopte van geen kanten, gevolg van een technische fout bij het printen van de stemformulieren. Kiezers konden wel een lijststem op mijn lijst uitbrengen, maar geen voorkeurstem, want er stond naast mijn naam geen vakje om zwart te maken. Die anomalie heeft me op 14 oktober parten gespeeld. Zie je: tijdens de hele campagne had ik mensen proberen warm te maken om toch vooral een voorkeurstem uit te brengen. Een lijststem is niet nodig, zei ik, stem maar rechtstreeks op mijn naam. Toen dat in het stemhokje onmogelijk bleek, zijn heel wat potentiële kiezers in de war geraakt, waarna ze op een andere lijst hebben gestemd.

De bestendige deputatie van de provincie Henegouwen verwierp uw klacht in eerste aanleg. Toch een twijfelgeval?

Renard: Wat had u verwacht? De bestendige deputatie is een PS-bolwerk. Uiteraard was die er niet happig op om verkiezingen te annuleren die een socialistische burgemeester aan een nipte meerderheid hadden geholpen. Ik heb een advocaat genomen en ben naar de Raad van State getrokken, met goed gevolg.

U wist uw aantal stemmen te verdubbelen: 311, in feite genoeg voor twee zetels. Vanwaar die ommekeer?

Renard:De media-aandacht heeft beslist in mijn voordeel gespeeld. Maar ik heb ook stevig campagne gevoerd, en de sfeer zat goed. Mensen vertelden me spontaan hoe geweldig ze het vonden, een vrouw met haar op de tanden die zich niet laat bedotten. Ik ben ook geen nieuwkomer, het zijn al mijn derde verkiezingen, de vierde zelfs als je deze dubbelslag meerekent. Als enige op de lijst kon ik die tweede zetel helaas niet verzilveren. Mijn overtollige stemmen zijn naar de kartellijst van de burgemeester gegaan, die daardoor een extra zetel en een comfortabele meerderheid in de wacht heeft gesleept. Het staat zo in de kieswet, maar ik blijf het onrechtvaardig vinden. Die stemmen zijn mijn verdienste, dan lijkt het me normaal dat ik mag kiezen aan wie ik ze schenk. In mijn geval zou dat de liberale oppositie zijn geweest. Diep vanbinnen ben ik blauw, maar ik ben te zeer gesteld op mijn onafhankelijkheid om bij een partij aan te sluiten.

U zit zowel in de gemeenteraad als de OCMW-raad. Valt er veel oppositie te voeren in een kleine gemeente als Brugelette?

Renard: Discussiestof genoeg, zoals de sanering van de in 2008 gesloten suikerraffinaderij. Vergeet ook niet dat het dierenpark Pairi Daiza op ons grondgebied ligt, met alle overlast van dien. Ik woon zelf naast het park in deelgemeente Cambron-Casteau, tijdens de zomer en in de weekends is de verkeersdrukte onleefbaar: 12.000 tot 15.000 auto’s per dag, inwoners geraken zelfs niet meer bij de winkels in het centrum. En straks halen ze die panda’s naar hier, dan zal het nog erger worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content