Student-architect Frederik Bussels (23) en architect Joris Nivelle (23) stellen, op 25 m2, hun ideale kot voor. Huurprijs? 450 euro per maand.

WAND

De ruimte tussen de studeerruimte en de keuken of de badkamer verdeel je met een metalen wand, die je met rails vastzet aan het plafond. Zo’n wand heeft dezelfde functie als een kamerscherm. Hang er met magneetjes je lesroosters aan op. Je kunt de wand bovendien personaliseren. Met een stift kun je erop schrijven, of je versiert hem met foto’s.

KEUKEN

Voor de keuken kies je een standaardmodel. Een langgerekte keuken spaart plaats uit. Je eettafel is voorzien van een tweede blad dat je kunt uitklappen, zodat je vrienden mee kunnen aanschuiven. Iedere kok zal het ermee eens zijn: koken doe je bij voorkeur op een gasfornuis. De gaspitten geven meteen hitte af en gas is bovendien zuiniger in het gebruik. Boven in de keuken staat een microgolf. Beneden kun je in een kastje een kleine inbouwkoelkast plaatsen. Een kleine koelkast is sneller koud, dus verbruik je minder energie.

VERWARMING

De ideale verwarming is vloerverwarming. Die voelt veel aangenamer aan en geeft een constante warmte over heel je vloer. De installatie is natuurlijk duur, maar je verbruikt er minder energie door. Bovendien heb je geen last van de onaangename geur die andere verwarmingsinstallaties wel afgeven.

STUDEERRUIMTE

De studeerruimte bevindt zich vlak bij de kast waar je boeken staan. Zo zijn je boeken goed bereikbaar tijdens het studeren. Onder het bureau staat een kastje op wieltjes. Dat kun je gemakkelijk verplaatsen. Om efficiënt te kunnen werken, moet je bureaublad zeker zeventig centimeter diep zijn. Je bureau zet je onder een raam. Het is aangenaam een uitzicht te hebben terwijl je studeert, en bovendien heb je dan genoeg daglicht.

Je bed zet je beter niet onder een raam. ’s Ochtends word je dan bij het eerste licht meteen wakker. Bovendien dringt de kou door een raam gemakkelijk binnen.

SLAAPKAMER

Je kasten hang je op in een rij. Door de opslagruimte te concentreren maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Boven in een kast kun je je koffer kwijt. Die heb je tijdens de week toch niet nodig. Onder de kasten is er plaats voor je bed. De ruimte onder je bed kun je beter ook benutten: plaats er rolboxen of schuifladen waar je kleren en beddengoed in kunt bewaren.

BADKAMER

De badkamer is een aparte, ommuurde ruimte binnen de kamer. Ze staat op wieltjes en ze is volledig verplaatsbaar, de waterleiding incluis. Dat lijkt futuristisch, maar het is echt wel realiseerbaar. Je gaat de badkamer binnen door een schuifdeur. Het enige wat er staat is een lavabo, een wc en een inloopdouche – de basisuitrusting van elke badkamer. De designregendouche is aangenamer en ontspant meer dan een gewone douche, zonder dat hij meer verbruikt.

In de wand van de badkamer die tegen de muur staat, zitten inkepingen. Zo lijkt het alsof ze de muur niet raakt. In de inkepingen kun je neonlichtjes zetten, wat een mysterieus effect geeft. Al moet je daar ook niet mee overdrijven.

LIVING

Twee losse zetels vullen de ruimte in de living op. Die zijn gemakkelijk te verplaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld met enkele studiegenoten een groepswerk maakt aan je bureau, kun je de zetels tot bij het bureau schuiven. Als je televisie wilt op je kamer, is een flatscreen een idea-le keuze. Zo’n tv neemt weinig plaats in. Flatscreen-tv’s zijn de laatste tijd bovendien een stuk goedkoper geworden.

MUREN

Lichte kleuren zijn een must. Een felle kleur op een of twee muren kan nog wel, maar je moet ook niet te veel experimenteren. Al die kleuren en texturen vloeken al gauw met elkaar. Je doet er beter aan wat meubels in een felle kleur te kopen. Ook kleine dingen zoals plantjes of bloemen zorgen meteen voor een leuke kleurtoets. Cactussen zijn het handigst: ze hebben weinig verzorging nodig en ze geven een subtiel accent aan de ruimte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content