20 zaken die veranderen in België

Het nieuwe jaar brengt heel wat veranderingen mee. Als u niet voor verrassingen wilt komen te staan, kunt u zich maar beter onderstaande lijst in het geheugen prenten.

1SIS-kaart verdwijnt

Bijna 15 jaar na haar invoering wordt de SIS-kaart geleidelijk afgeschaft, want apothekers en ziekenhuizen raadplegen de ziekenfondsgegevens via de elektronische identiteitskaart. Voor wie geen eID heeft, zoals kinderen jonger dan twaalf jaar, komt er de ISI+kaart.

2 Strengere rijopleiding

Wie vanaf februari twee keer zakt voor het theorie-examen moet lessen volgen. En niet-professionele begeleiders, zoals familieleden, mogen nog slechts één bestuurder per keer opleiden. Later dit jaar wordt de rijopleiding een regionale materie en staat een grote hervorming op het programma.

3 Later met vervroegd pensioen

Vanaf 2014 moet u minimaal 61 jaar zijn en een loopbaan van 39 jaar hebben om vervroegd met pensioen te kunnen gaan. Alleen wie op 60-jarige leeftijd al een loopbaan van 40 jaar heeft, kan dan al met vervroegd pensioen.

4Dienstencheques duurder

De prijs van een dienstencheque stijgt van 8,5 euro tot 9 euro voor de eerste 400 cheques, en van 9,5 tot 10 euro voor de volgende 100 cheques. Goedkopere cheques die u kocht na de zomermaanden kunt u slechts gebruiken tot eind april 2014.

5Hogere energiepremie

Er komt een hogere premie voor wie tegelijk zijn muren isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas. Wie beide werken uitvoert, krijgt een hogere premie voor de vervanging van glas. Dubbel glas vervangen levert een premie op van 60 euro per vierkante meter (tot maximaal 2100 euro).

6Arbeiders en bedienden gelijk

Het aparte statuut voor arbeiders en bedienden behoort tot het verleden. Daardoor geldt dezelfde opzeggingstermijn voor alle werknemers die vanaf 1 januari 2014 aan de slag gaan. Er is een overgangsregeling voor wie al langer aan de slag is. Daarnaast verdwijnen de proefperiode en de carenzdag, dat is de eerste ziektedag die veel arbeiders niet betaald kregen.

7Water niet meteen afsluiten

Wie moeite heeft om zijn waterfactuur te betalen, is beter beschermd tegen een afsluiting van de watertoevoer door de watermaatschappij. Die is verplicht de verbruiker zes weken van tevoren te waarschuwen, zodat die nog tijd heeft een regeling uit te werken met de watermaatschappij.

8Volksleningen te koop

In de loop van januari zullen bij de banken volksleningen in de etalage liggen. Die zijn vergelijkbaar met een kasbon of een termijnrekening, maar het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor sociaaleconomische projecten. Denk maar aan de bouw van ziekenhuizen en scholen of de financiering van kmo’s.

9Energieleveranciers presenteren laagste tarief

Energieleveranciers moeten voortaan één keer per jaar hun klanten laten weten wat voor hen de goedkoopste tariefformule is. De consument kan daar dan kosteloos naar overstappen. Overeenkomsten van beperkte duur kunnen ook niet langer stilzwijgend worden verlengd tegen een hoger tarief.

10Cash aan banden

Een aankoop bij een handelaar mag nog slechts tot een bedrag van 3000 euro cash worden betaald. In 2012 werd dat bedrag al eens teruggeschroefd van 15.000 naar 5000 euro. Voor een aankoop tussen particulieren gelden geen beperkingen.

11 Woningen energiezuiniger

Nieuwe of grondig gerenoveerde woningen moeten aan strengere energienormen voldoen: het vereiste energiepeil zakt van E70 naar E60. Dat energiepeil is afhankelijk van de isolatie, de ventilatie, het verwarmingssysteem en de luchtdichtheid. Nieuwe woningen moeten ook hernieuwbare energie opwekken.

12Advocaten duurder

Ook advocaten moeten nu btw aanrekenen, waardoor cliënten 21 procent meer moeten betalen voor de diensten van een advocaat. Er geldt enkel nog een btw-vrijstelling wanneer de advocaat optreedt als schuldbemiddelaar, voorlopig bewindvoerder, voogd of familiaal bemiddelaar.

13Bescherming tegen achterstallige huur

Voor 75 euro per contract kunnen verhuurders zich aansluiten bij het nieuwe Vlaams Huurgarantiefonds. Dat neemt tijdelijk afbetalingen over wanneer huurders de achterstallige huur opstapelen. Het fonds moet vermijden dat huurders met betalingsproblemen van de ene dag op de andere op straat belanden.

14Voordeliger schenken

Stiefkinderen betalen voortaan dezelfde schenkingsrechten als natuurlijke kinderen. Daardoor zien ze de schenkingsrechten zakken van zeven naar drie procent voor roerende goederen. Voor schenkingen van vastgoed liggen de tarieven tussen 3 en 30 procent, daarvoor was dat tussen 30 en 80 procent.

15Hogere loonbonus

Er blijft meer over van de loonbonus, een extraatje dat bedrijven kunnen toekennen aan een groep van werknemers die een vooraf vastgestelde doelstelling hebben gehaald. Binnen bepaalde grenzen is dat voordeel vrijgesteld van belastingen. Dat plafond is opgetrokken tot 2722 euro.

16 Hogere kinderbijslag voor zelfstandigen

Ze moeten er nog op wachten tot 1 juli, maar van dan af krijgen zelfstandigen evenveel kinderbijslag als werknemers. Daardoor zien gezinnen van zelfstandigen de toeslag voor het eerste kind stijgen van 84 naar 90 euro per maand. Ook voor de andere kinderen komt er een gelijkschakeling.

17 Internet en televisie duurder

Telenet, de Vlaamse marktleider in digitale televisie, verhoogt eind januari de tarieven van een heleboel diensten met twee procent. Worden duurder: breedbandinternet, vaste telefonie, bundels, de huur van een digicorder en zenderpakketten.

18 Roken duurder

Rokers hebben er weer een argument bij om het roken af te zweren, want de accijnzen op tabak stijgen opnieuw.

19Duurdere postzegels

De aankoop van minstens 10 postzegels voor een gewone zending binnen België wordt 3 eurocent duurder en bedraagt 0,7 euro. Per stuk blijft het tarief ongewijzigd op 0,77 euro. Ook postzegels voor internationale verzendingen zijn prijziger.

20Hogere elektriciteitsfactuur

Netbeheerder Elia verhoogt de tarieven voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet. Een gezin dat gemiddeld 3500 kWh per jaar verbruikt, ziet daardoor de jaarlijkse vergoeding stijgen van 35 naar 39 euro.

Sven Vonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content