2 verrassingen

Ine Van Wymersch woordvoerster van het Brusselse parket – ‘Communiceert heel menselijk’

In 2016 werd Ine Van Wymersch (°1980) door collega-woordvoerders en beroepsjournalisten verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Niet zo vanzelfsprekend voor een parketwoordvoerster, want het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld maken het soms lastig om te communiceren. Bovendien is Van Wymersch op het Brusselse parket geen voltijds woordvoerster, maar combineert ze die opdracht met een baan als parketmagistrate. Ze bijt zich vooral vast in zedenfeiten, jeugdcriminaliteit en onrustwekkende verdwijningen. Na de aanslagen van 22 maart werd Van Wymersch tijdelijk gedelegeerd naar het federaal parket, waar ze verantwoordelijk was voor de identificatie van de overleden slachtoffers en het onthaal van de nabestaanden.

Oordeel van de jury:

Ine Van Wymersch communiceert duidelijk en ook heel menselijk. Ook in de nasleep van de aanslagen in Brussel deed ze dat volgens de jury zeer goed. Het justitienieuws op zo’n manier brengen dat het publiek zich betrokken voelt én inzicht krijgt, draagt bij aan een betere waardering van justitie en dat is belangrijk in een democratie.

Miguel De Bruycker directeur Centrum voor Cybersecurity Belgie – ‘Weegt sterk op de agenda’

Als directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) staat Miguel De Bruycker (°1967) in voor de beveiliging van ons land tegen cyberdreigingen. Na zijn studie aan de Koninklijke Militaire School en een opleiding informatica aan de VUB startte hij zijn loopbaan als informaticus bij Defensie. Hij werkte mee aan grote projecten rond computernetwerken en beheerde onder meer de miljoenencontracten met Microsoft en Oracle. Een artikel over cyberveiligheid dat hij voor een defensiepublicatie schreef, trok de aandacht van de militaire inlichtingendienst ADIV. Die vroeg hem een beleid rond cyberveiligheid uit te werken voor Defensie. Tien jaar lang was De Bruycker dé cyberspecialist van de ADIV. Hij schreef ook mee aan de Nationale Cyber Security Strategie, de hoeksteen van het Belgische cyberveiligheidsbeleid. In augustus 2015 werd De Bruycker de eerste directeur van het gloednieuwe CCB. Hij geeft leiding aan 27 personen, onder wie de specialisten van het Computer Emergency Response Team.

Oordeel van de jury:

Door zijn bijzondere expertise inzake cyberveiligheid weegt De Bruycker volgens de jury inhoudelijk sterk op de veiligheidsagenda. Cyberveiligheid gaat niet alleen over internetcriminaliteit, maar ook over spionage, sabotage, terrorisme en oorlogsvoering. De privacy van de burger staat daarbij sterk onder druk. De taak van het Centrum voor Cybersecurity valt dus moeilijk te overschatten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content