Ballon d’Alsace, 4 juli.- Bij de beklimming van de Ballon d’Alsace, het eindpunt van de zesde rit van de 56e Ronde van Frankrijk, trok Eddy Merckx in de aanval. ‘Om de tegenstanders eens te testen’, zou hij achteraf verklaren. De Kannibaal bereikte de aankomst met twee minuten voorsprong op de eerder ontsnapte Duitser Rudy Altig en vier en een halve minuut op zijn belangrijkste rivalen: de Fransen Roger Pingeon, Raymond Poulidor en Lucien Aimar, de Italiaan Felice Gimondi en Roger De Vlaeminck. Merckx nam de gele trui over van de Fransman Désiré Letort – die met meer dan zeven minuten vertraging binnenliep – en zou die niet meer afstaan.

Bijna had Merckx deze Ronde van Frankrijk gemist. Na de zeventiende rit van de Ronde van Italië – waarin hij leidde – werd hij in Savone betrapt op het gebruik van Reactivan, uit de Giro gezet en geschorst. Veertien dagen voor de Ronde van Frankrijk begon, hief de internationale federatie van profwielrenners (FICP) de schorsing op wegens gebrek aan bewijzen en procedurefouten bij de bewuste dopingcontrole.

In de proloog van de Tour liep Merckx in Roubaix een verrassende nederlaag op tegen Altig: mogelijk een gevolg van de beslissing van Merckx’ ploegleider Guillaume Driessens om hem als eerste te laten starten en zo meer tijd te krijgen om de pers op te vangen. Daardoor moest de Belg tijdens zijn proloog tussen de laatste wagens van de reclamekaravaan laveren. Een dag later greep Merckx alsnog de gele trui na de ploegentijdrit in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar hij leverde die de volgende dag bij zijn ploegmaat Julien Stevens in. Letort werd leider na de vijfde rit.

Legde Merckx op de Ballon d’Alsace de basis van zijn eindzege, hij pakte ook later in deze Tour met enkele sterke nummers uit. Legendarisch werd zijn solotocht van 140 kilometer over de belangrijkste Pyreneeëncols, in de zeventiende etappe van Luchon naar Mourenx. Merckx finishte met bijna acht minuten voorsprong op Pingeon en Poulidor.

Merckx won in zijn eerste Tour zeven ritten, de ploegentijdrit inbegrepen. In de eindstand had hij bijna achttien minuten voorsprong op Pingeon. Ook het punten- en bergklassement kwamen op naam van Merckx, terwijl zijn team (Faema) het ploegenklassement naar zich toe trok.

Later zou Eddy Merckx de Ronde van Frankrijk nog vier keer winnen.

Ben herremans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content