Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

We weten het nu wel zeker: ’t is de fout van Pierre Chevalier – hij bekende het met zoveel woorden in het televisieweekblad Bonanza. Toen hij nog staatssecretaris voor Buitenlandse Handel was, heeft Chevalier op een dag aan de nietsvermoedende kroonprins Filip verklapt dat er in België mensen zijn die van het bestaansminimum leven. ‘Dat was voor hem (de kroonprins) een abstract begrip’, legde Chevalier uit. Niet voor lang, zo te zien. Want de loslippigheid van de sociaal-liberaal gestemde Chevalier tegenover de kroonprins kost het land intussen 11 miljoen per jaar. Vorige week immers besliste de paars-groene regering van Guy Verhofstadt de jongere broer van kroonprins Filip, prins Laurent, voortaan een bestaansminimum van 11 miljoen per jaar toe te kennen.

Tot hij de uiteenzetting van Chevalier hoorde, verkeerde Filip blijkbaar in de overtuiging dat alle Belgen, net als hij, een jaarlijkse dotatie krijgen. De kroonprins zelf en zijn vrouw prinses Mathilde moeten rondkomen met een bestaansminimum van 32 miljoen per jaar. En wellicht wordt dat bedrag nog eens aanzienlijk verhoogd na de geboorte van een kroonprins/kroonprinses later dit jaar.

Filips zus Astrid krijgt 11 miljoen jaargeld. Omdat de prinses een kroostrijk gezin heeft, gaf de regering onlangs aan haar man prins Lorenz de toelating om toe te treden tot de raad van bestuur van chemiereus UCB. Zo’n mandaat is goed voor enkele miljoenen – alle beetjes helpen.

Wie geen dotatie krijgt, zoals jongere broer Laurent, leeft gewoon op kosten van papa en mama. Maar de lucht wordt voor iedereen zwaarder, ook voor het koninklijke gezin. Bovendien, zo wordt in diepblauwe regeringskringen gefluisterd, zouden ook de Coburgs niet zonder kleerscheuren uit het Lernout & Hauspie-drama zijn gekomen.

De jongste zoon van koning Albert II poogde weliswaar zijn zakgeld aan te vullen met de bijdragen, her en der bijeengeschooid, voor het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie, waarvan hij de voorzitter is. Maar van die opbrengsten kun je geen Ferrari onderhouden. Bovendien diende de prins op de bijdragen voor z’n instituut belastingen te betalen. Dan toch liever dat bestaansminimum, in de vorm van een belastingvrije dotatie.

In ruil voor die 11 miljoen per jaar beloofde prins Laurent voor het land talloze officiële, soms heel vertrouwelijke missies op zich te zullen nemen. Later op het jaar trekt hij al naar Engeland voor een bezoek aan een ezelsfokkerij. Iedereen moet klein beginnen.

Rik van Cauwelaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content