1 miljard dode vlinders

© Sylvain Cordier/Getty Images

De Amerikaanse monarchvlinder is een trekvlinder die duizenden kilometers kan afleggen tussen zijn zomer- en wintergebieden. Dieren uit het oosten van Canada en de Verenigde Staten overwinteren met miljoenen tegelijk op enkele plekken in Mexico. Maar het gaat bijzonder slecht met de soort. Amerikaanse biologen rekenden uit dat sinds 1995 een miljard monarchvlinders is verdwenen, vooral door het overmatige gebruik van onkruidverdelgers, waardoor hun voornaamste voedselplanten uitgeroeid worden.

De oostelijke populatie zou nog zo’n 200 miljoen exemplaren tellen. Maar de populatie ten westen van de Rocky Mountains is helemaal gecrasht. Daar zouden er nog maar 2000 individuen van overblijven – en toch zijn ze nog niet officeel een bedreigde diersoort. Er werd een oproep gelanceerd aan de bevolking van Californië om mee te doen aan een monarchvlindertelling. Het is een laatste poging om te vermijden dat de populatie uitsterft.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content