Machinistenvakbond stopt met zaterdagstakingen, maar kondigt hardere acties aan

Station NMBS © BELGA

‘De beslissing is ingegeven door het respect voor de pendelaars, om hen in deze vakantieperiode niet te gijzelen’, klinkt het.

Machinistenvakbond ASTB gaat de zaterdagacties tijdelijk opheffen. Dat meldt woordvoerder Olivier Jardez na een vergadering maandagavond. Voorlopig wordt dus niet meer gestaakt. “Maar dat betekent niet dat we het opgeven, zeker niet. We komen in september terug met hardere acties”, klinkt het.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders kondigde onlangs aan vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag van 03.00 uur ’s ochtends tot zondagochtend 03.00 uur te zullen staken. De eerste zaterdag, 18 juli, was de impact van de staking op het treinverkeer beperkt. Nu is dus beslist de acties op te schorten.

“Eerst en vooral is er een interne reden: de directie van de NMBS heeft er alles aan gedaan om de gevolgen van de staking binnen de perken te houden (onder meer door reservemachinisten op te roepen, NVDR)”.

Uit respect voor de pendelaars

“Ten tweede is de beslissing ingegeven door het respect voor de pendelaars, om hen in deze vakantieperiode niet te gijzelen”, klinkt het nog.

Ten slotte heeft de NMBS aan de vakbond laten weten dat de acties vanaf komende zaterdag niet gedekt zijn en dat de stakende machinisten dus als onwettig afwezig zullen beschouwd worden. “Wij betwisten deze interpretatie en zullen ze analyseren. Maar in afwachting gaan we elk risico vermijden”, aldus Jardez.

Volgens Jardez was er grote druk vanuit de politiek en de NMBS. “En er is geen vooruitgang geboekt, de spanning is enkel groter geworden. We denken aan een staking tot de finish in september.”

De niet-erkende vakbond, die zegt een derde van de 3.800 treinbestuurders te vertegenwoordigen, eist betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content