‘Maar 57 miljoen euro aan nieuwe belastingen’

© Belga

Het pakket nieuwe belastingen blijft eerder beperkt. De rokers in de samenleving worden wel getroffen door een accijnsverhoging op sigaretten en roltabak. De maatregel moet 30 miljoen euro in het laatje brengen.

Na zeven dagen bijna ononderbroken onderhandelen, is de regeringstop er dan toch in geslaagd een akkoord af te sluiten over de begrotingscontrole. Premier Elio Di Rupo en co vergaarden uiteindelijk 1,82 miljard euro en leggen een reserve aan van 650 miljoen euro. Dit alles moet ervoor zorgen dat het tekort krimpt tot 2,8 procent van het bbp.

De regering raakte het eerder op de week al eens over het afstoten van 250 miljoen euro aan usurperende bevoegdheden en zocht op elk departement naar de nodige besparingen. Onder meer in de gezondheidszorg en bij ontwikkelingssamenwerking wordt gesnoeid.

Accijnsverhoging

Zoals gebruikelijk wogen de laatste loodjes het zwaarst. Heel wat voorstellen – zoals die inzake de roerende voorheffing of de invoering van een minimumbelasting voor bedrijven – werden gewoon van tafel geveegd. Uiteindelijk zit in het pakket maar voor 57 miljoen euro aan nieuwe belastingen. Daarvan komen er 30 van een accijnsverhoging op sigaretten en roltabak.

Aanpak fiscale misbruiken

De regering vond ook nog wat geld bij Justitie, schrapte een aantal geplande uitgaven en pakt een reeks fiscale misbruiken aan. Zo maakt ze komaf met een praktijk waarbij buitenlandse fondsen worden ingezet om de roerende voorheffing op aandelen te ontwijken. Ook de fiscale aftrekbaarheid van btw-boetes wordt geschrapt. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content