Luide kritiek op Israëlische homo-vereniging die IS-foto’s parodieert: ‘Smakeloos’

'Smaakloze' satire © Facebook
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Israëlische homo-organisatie Drek, is in een storm van kritiek terechtgekomen, nadat de organisatie een feest promootte met beelden die erg lijken op de video’s die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verspreidt.

Drek, de homo-organisatie die talrijke feestjes voor homoseksuelen in Tel Aviv organiseert, gebruikte erg opvallende beelden om haar laatste feestje aan te kondigen. De beelden voor het feestje ‘Drekistan in de Haoman’, met halfnaakte mannen in poses doen wel erg denken aan de propagandafilmpjes van IS. Het was de Israëlische nieuwswebsite Ynet die de foto’s naar buiten bracht, waardoor de internationale verontwaardiging aanzwol.

Op één afbeelding zit een man geknield in een oranje laken gehuld in de woestijn. Hij kijkt indringend in de camera terwijl er achter hem een man in het zwart staat. De gelijkenis met de onthoofdingsvideo’s van James Foley, Steven Sotloff en David Haines is treffend. In de hoek is zelfs de wapperende vlag van IS te zien.

Smakeloos

“Terwijl de nieuwe Islamitische Staat op gang komt in het Midden-Oosten, geven wij ons bij Drek over aan de sharia en juichen we IS toe”, schrijft de organisatie op haar Facebookpagina.

“Walgelijk”, “smakeloos”, “ongezien”, luiden de reacties. De organisatie verdedigt zich door te stellen, dat het duidelijk om satire ging. “Dit is onze manier om ons ongenoegen tegenover IS te uiten”, klinkt het. Al heeft de organisatie de foto’s intussen wel van Facebook verwijderd.

“Ook op het feest zelf zullen geen IS-gerelateerde beelden of attributen aanwezig zijn”, aldus Amiri Kalman van Drek.

Partner Content