Luchthavenpolitie wijst tweede compromisvoorstel af: heropstart passagiersvluchten niet mogelijk

Luchthaven van Zaventem © Belga

De onderhandelingen tussen de luchthavenpolitie en de overheid over een gedeeltelijke heropstart van passagiersvluchten op Brussels Airport zijn donderdagavond tot twee maal toe afgesprongen.

De onderhandelingen tussen de luchthavenpolitie en de overheid waren in de vroege avond al eens afgesprongen. Meteen daarop had Binnenlandse Zaken een nieuw voorstel gelanceerd, waarin tegemoet werd gekomen aan enkele eisen van de luchthavenpolitie. Zo was er onder meer sprake van 200 bijkomende mensen die ingezet kunnen worden voor de screenings op de verschillende luchthavens. Daarnaast zou er ook een screening komen van iedereen die op de luchthavens werkt, ook de leveranciers. Mensen met een strafrechtelijk verleden zouden tot nu op veiligheidsgevoelige plaatsen zijn ingezet.

Nieuwe wachtrijen?

De voornaamste vakbondseis werd in het nieuwe voorstel van Binnenlandse Zaken echter niet ingewilligd: een systematische screening van iedereen die het luchthavengebouw wil betreden, waarbij zowel de bagage als de passagiers gecontroleerd worden. De overheid wil daar niet in meegaan omdat ze vreest dat zo’n maatregel tot lange wachtrijen zal leiden, wat weer nieuwe veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De vakbonden hebben daarom unaniem beslist om ook het nieuwe voorstel af te schieten. Voorlopig zullen ze het werk dus niet hervatten. en blijft Zaventem dicht.

“Voor het personeel is zo’n algemene screening zeer belangrijk. Dat is net de essentie van het hele gebeuren”, zegt Jan Adam van ACV Politie. “Als er geen systematische controle is, dan kan er niet gegarandeerd worden dat er nog iemand door de mazen van het net zal glippen.”

De vakbonden hebben nu aangekondigd dat ze vrijdag om 7.00 uur actie zullen voeren aan het Satellietgebouw, waar de directie van Brussels Airport gevestigd is. “We zullen er een gesprek met de directie eisen”, zegt Jan Adam. “Ik vrees dat het daar tot een ‘clash’ tussen het personeel en de directie kan komen.”

Premier Charles Michel had in het VRT-journaal opgeroepen tot verdere onderhandelingen.

(Belga/TE/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content