Luchthavenpolitie haalt vernietigend uit: ‘De kat is bij de melk gezet’

Opruimwerken luchthaven Zaventem © REUTERS

Acht dagen na de terreuraanslag hebben agenten van de luchthavenpolitie in een open brief aan hun leidinggevenden hun ongenoegen geuit over “het gevoerde wanbeleid” inzake veiligheid op de luchthaven van Zaventem. Ze slaken een “noodkreet voor de beveiliging van een internationale luchthaven zoals voorgeschreven zou moeten zijn anno 2016”.

De open brief is afkomstig van de interventieleden van Politiezorg, de afdeling van de federale politie die op de luchthaven belast is met opdrachten als de behandeling van klachten en aangifte, het vaststellen van misdrijven, het uitvoeren van patrouilles en beschermingsopdrachten. Ze wijzen erop dat ze sinds de verhoogde terreurdreiging in België hun leidinggevenden en Brussels Airport dagelijks signalen hebben gegeven over lacunes in het veiligheidsbeleid.

Zo kaarten de agenten aan dat de vier niveaus van het luchthavengebouw “vrij toegankelijk voor iedereen” zijn, dus ook voor criminelen. “Er werden verschillende informatierapporten voor de dienst terreurbestrijding opgesteld naar aanleiding van identiteitscontroles van zowel passagiers als bedenkelijke passanten. Het staat dus vast dat men verkenners heeft uitgestuurd om polshoogte te nemen van de veiligheidszeef om de terreur te plannen.”

Daklozen

Voor de centrale fouillering is er geen enkele veiligheidscontrole van reizigers en bagage, zo stellen de agenten. “Dit open luchthavenbeleid is in andere landen al lang voorbijgestreefd en is hét voorbeeld van de fundamenteel onveilige situatie op de luchthaven van Zaventem.” Ze bepleiten dan ook controles voor mensen het luchthavengebouw betreden en willen geen personenvoertuigen meer in een straal van honderd meter in de buurt van het gebouw. Ook wijst het personeel op talloze incidenten met daklozen die permanent de werking van de dienst belasten, het personeelstekort, “de abominabele infrastructuur” en “verouderde bewapening”.

In de brief dringen ze aan op een dringende modernisering van de infrastructuur en de bewapening, ballistische dekens en drukkamers en een herziening van de “bedenkelijke procedure” voor de afhandeling van achtergelaten bagage. De agenten breken ook een lans voor een SRT-team dat getraind is om uit te rukken bij incidenten met amokmakers of terreurdaden.

Tenslotte vestigen de agenten er de aandacht op dat verhoudingsgewijs een groot deel van de werknemers in de trieer- en bagagezalen op tarmacniveau een gerechtelijk verleden heeft. “De kat is bij de melk gezet”, klinkt het. Er wordt gepleit voor de actieve opvolging van problematisch gekend personeel op veiligheidsgevoelige plaatsen op de luchthaven, een strengere screening van badges en het ontslag van reeds opgevolgde personen inzake terrorisme. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content