Rik Van Cauwelaert

Luc Van den Bossche en de gêne van SP.A

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

De oude nomenclatura van de partij maakte het de SP.A niet gemakkelijk.

Gewezen SP.A-minister Luc Van den Bossche maakt zich op om bestuursvoorzitter te worden bij Optima Financial Planners, de kandidaat-overnemer van Ethias bank. Doch de top van de Nationale Bank van België heeft ernstige vragen over die kandidatuur van Optima.

De oude nomenclatura van de partij maakte het de SP.A niet gemakkelijk. Nadat eerst voorzitter van het Vlaams Parlement Norbert De Batselier, gebruik makend van de riante parlementaire uitstapvergoeding, zich verzekerde van directeurschap bij de Nationale Bank van België, Steve Stevaert zich een plaatsje beitelde bij Ethias en naderhand ook in andere raden van bestuur, en uitlekte dat parlementslid Bruno Tuybens destijds bij KBC forse bonussen inde, plaatsen nu ook de financiële belangen van gewezen SP.A-minister Luc Van den Bossche de partij in een vervelend parket.

Onlangs lekte uit dat Luc Van den Bossche jaarlijks een kleine 700.000 euro verdient als voorzitter van Brussels Airport Company (BAC), waar hij sinds 2005 de Belgische overheid vertegenwoordigt.

Van den Bossche werd destijds vanuit zijn ministerfunctie, en met de steun van premier Guy Verhofstadt, naar die voorzittersstoel gekatapulteerd. Toen al was Luc Van den Bossche de best betaalde voorzitter, rekende de zakenkrant De Tijd voor.

Dat een en ander nu uitlekt heeft te maken met de onderhandelingen tussen de Australische Macquarie-groep, die de meerderheid heeft in BAC, en een Canadees pensioenfonds dat een deel van de Australische aandelen wil verwerven. De federale overheid behoudt haar 25 procent van de BAC-aandelen.

Toen hij onder mediavuur kwam werd ook bekend dat Luc Van den Bossche klaar staat om BAC te verlaten en over te stappen naar Optima Financial Planners, waar hij overigens al drie jaar de raad van bestuur voorzit. Hij zou er nu voorzitter worden van het directiecomité.

Optima, nauw betrokken bij voetbalclub AA Gent, onderhoudt bevoorrechte relaties met de Gentse liberale en vooral socialistische politieke middens. Het bedrijf, opgetrokken rond de zakelijke belangen van de vastgoedpromotor Jeroen Piqueur, wil een banklicentie verkrijgen. Een middel daartoe is de overname van Ethias Bank.

Maar bij dat voornemen heeft de top van de Nationale Bank van België, eensgezind in deze, de grootste vragen. Kan, om te beginnen, een relatief kleine speler als Optima een overname van die orde aan? De NBB wil ook klaarheid in de huidige activiteiten en vooral de herkomst van de middelen van Optima.

Bij Ethias wordt dan weer fors geijverd om de overname door Optima mogelijk te maken. Vooral voorzitter Eric De Lembre, nauw betrokken bij de Gentse vriendenkring van Luc Van den Bossche, maakt er geen geheim van de overname van Ethias Bank door Optima genegen te zijn. Het helpt ook dat een ex-bestuurder van Ethias Bank, Philippe De Hulsters, vandaag bestuurder is bij Optima.

Doch voorlopig blijft de Nationale Bank, die als toezichthouder optreedt, bij haar bezwaren. Dat Luc Van den Bossche zijn overstap maakt naar Optima zal daar weinig aan veranderen. Tot grote ergernis van de Gentse SP.A-top.

Rik Van Cauwelaert

Partner Content