Luc Sels blijft rector van KU Leuven na ruime winst tegen Jan Tytgat

Luc Sels © belga

Luc Sels heeft zijn mandaat als rector van de KU Leuven weten te verlengen.

Dat heeft de kiescommissie dinsdagavond bekendgemaakt. Sels is rector sinds augustus 2017, en blijft dat de komende vier jaar.

De 54-jarige Sels haalde het dinsdag van zijn enige uitdager, toxicoloog Jan Tytgat (58). Tytgat kreeg 33 procent van de stemmen achter zich, de zittende rector bijna dubbel zoveel: 64 procent. Het verschil is dus een pak groter dan vier jaar geleden, toen het om een verschil van minder dan 2 procent ging tussen Sels en zijn voorganger Rik Torfs.

Begin januari maakte Sels bekend dat hij een tweede termijn als rector ambieerde. Onder meer de thema’s duurzaamheid, diversiteit en inclusie maakte hij tot de speerpunten van zijn campagne.

‘Fabriek voor diploma’s

Tytgat maakte zijn kandidatuur eind januari bekend in Knack, en bracht toen meteen zijn voorstel voor basisfinanciering voor onderzoeken naar buiten. Sels noemde dat meerdere malen ‘weinig realistisch’. Hij vond ook dat de universiteit zich te weinig richtte op het vormen van mensen die ten dienste staan aan de samenleving: ‘We zijn een fabriek geworden die diploma’s aflevert.’ Ook het feit dat de KU Leuven terrein zou verliezen op andere Vlaamse universiteiten was een argument voor Tytgat om zich in de strijd te gooien.

Jan Tytgat.
Jan Tytgat.

Daarop zei Sels dat hij in persoon misschien minder zwaar doorwoog in publieke debatten, maar dat juist het tegendeel waar is voor de universiteit zelf.

Plagiaat?

De kiesstrijd tussen de twee kandidaten verliep erg sereen, tot Tytgat vorige week van plagiaat beschuldigd werd. De toxicoloog zou in zijn visietekst een twintigtal passages vrijwel letterlijk uit andere documenten hebben overgenomen en niet altijd een correcte bronvermelding hebben gehanteerd, maakte studentenblad Veto bekend. Tytgat betwiste de aantijgingen formeel en kon naar eigen zeggen bewijzen dat hij wel overal de juiste bronnen had vermeld in zijn tekst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content