Louis Tobback: ‘ACV-topman Leemans liet zich paaien met zandkasteeltjes’

Louis Tobback, burgemeester van Leuven © BELGA

Burgemeester Louis Tobback haalde tijdens de nieuwjaarsreceptie van SP.A-Leuven hard uit naar ACV-topman Marc Leemans, die zich volgens hem liet paaien met ‘enkele zandkasteeltjes’.

‘Is dat nu dezelfde persoon’, zo vroeg Tobback zich af, ‘die vandaag zegt dat een loonsverhoging van 0,8 procent het maximum is dat kan bereikt worden, maar die in het recente verleden de tsunami van asociale maatregelen van deze regering aanklaagde. Die tsunami is blijkbaar kunnen gestopt worden met enkele kleine zandkasteeltjes. Aan de top van deze vakbond zullen ze nooit veranderen. Soms geven ze even de indruk dat ze van gedacht veranderd zijn, maar het blijkt nadien telkens een illusie. Het is nu wachten op de reactie van de basis maar ik vrees ervoor want mensen zijn kennelijk vaak bereid om veel te slikken’, aldus Louis Tobback.

Zoals bekend heeft de ACV-voorzitter toegezegd het ontwerp van sociaal akkoord bij zijn achterban te verdedigen, daar waar de socialistische vakbond het akkoord verwierp omdat de indexsprong niet ongedaan werd gemaakt.

Achille Van Acker

Tobback waarschuwde er zijn gehoor voor dat deze federale regering van plan is de sociale zekerheid structureel te ondergraven. “De socialistische partijen hebben de afgelopen 24 jaar temidden van een neoliberaal Europees beleid de erfenis van Achille Van Acker met succes kunnen verdedigen. Wat er nu op het spel staat is het behoud van de herverdeling van de geproduceerde welvaart, want daar willen ze van af. In de regering is één partij te beschouwen als de initiatiefnemer voor dit alles, de tweede doet niets maar applaudisseert luid, terwijl de derde gewoon medeplichtig is”, aldus Tobback.

Middeleeuwse opstand

Tobback haalde ook andermaal uit naar de besparingsmaatregelen die de Vlaamse regering lokale besturen oplegde. ‘Toen de regering-Bourgeois aantrad en haar plannen kenbaar maakte heb ik gewaarschuwd dat dit beleid duizenden jobs zou kosten zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Ik heb ondertussen jammer genoeg gelijk gekregen’, aldus Tobback onder meer verwijzend naar de vele jobs die in de bouwsector sneuvelden door verminderde investeringen. Hij sprak tot slot de vrees uit dat de nieuwe maatregelen die de Vlaamse regering zal nemen om haar begrotingstekort terug te dringen opnieuw gemeenten zullen treffen. ‘Benieuwd hoelang lokale besturen dit nog willen slikken. In mijn laatste mandaat zou ik een opstand zoals in de middeleeuwen nog wel eens willen meemaken’.

Leuven, aldus nog de burgemeester, heeft mede door de nieuwe manier van begroten financieel een moeilijk jaar achter de rug en moest noodgedwongen een aantal investeringen uitstellen. ‘We zijn ondertussen terug in rustiger vaarwater beland en tenzij Vlaanderen lokale besturen weer opzadelt met nieuwe maatregelen zullen we dit jaar wel enkele van die investeringen kunnen doen’.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content