‘Louis Michel ondergroef Europese privacywet’

© Belga

MR-Europarlementslid Louis Michel zou een dubieuze rol gespeeld hebben bij de Europese privacywet. Hij diende meer dan honderd amendementen in die de privacy verregaand aantasten.

Louis Michel (MR) zou 158 privacy-onvriendelijke amendenten hebben ingediend. Dat schrijft De Morgen. Lobbyplag, een website die toeziet op de invloed van de lobbysector in Europa, plaatste Michel op de tweede plaats in een ranglijst van Europarlementariërs die het meest amendementen indienden die de privacy verzwakken. Michel ontkent betrokkenheid.

Overijverige medewerker

De Europese privacywet werd onlangs gestemd en ontketende een nooit eerder geziene lobbyoorlog. Dat resulteerde in bijna 4000 amendementen, waarvan er 229 afkomstig waren van Louis Michel. Het grootste deel van de amendementen van het liberale Europarlementslid waren volgens De Morgen privacy-onvriendelijk.

In totaal diende Michel 158 privacy-onvriendelijke amendementen in. Michel zei niets met de amendementen te maken te hebben. “Dit is het werk van een overijverige medewerker, die de amendementen indiende terwijl ik in Mali zat. Ik heb nooit contact gehad met een lobbyist. Hoe het kan dat een werknemer zomaar een reeks amendementen indient? Het gebeurt wel meer dat een medewerker in naam van een parlementslid een amendement indient.” De medewerker in kwestie was volgens De Morgen niet bereikbaar.

‘Geen kwaad opzet’

VUB-professor Paul De Hert gelooft dat Michel oprecht van niets wist. “Zijn medewerker heeft zowat heel België over de vloer gekregen. Het VBO, Agoria, de Privacycommissie en anderen: allemaal hadden ze hun eigen lijstje met wensen. Zonder dat hij er erg in had of de draagwijdte ervan goed inschatte, heeft de medewerker van Michel hun voorstellen aangenomen. Dat is pijnlijk, maar ik vermoed dat er absoluut geen kwaad opzet mee gemoeid is.”

Louis Michel heeft nog niet beslist of hij zijn medewerker nog in dienst zal houden. “Er kan geen twijfel over bestaan. Ik heb geen van die amendementen ooit gezien, ervan geweten of fysiek getekend”, stelt Michel. Hij houdt vol dat zijn medewerker elk van de stukken elektronisch heeft ingediend in zijn naam.

“Ik sta gekend voor mijn ultradefensieve houding voor de privacy”, onderstreept Michel nog. Toch heeft hij nog niet uitgemaakt of zijn medewerker – die al jaren bij hem aan de slag is – kan aanblijven. “Ik heb me tot vandaag nog nooit beklaagd over hem”, aldus de liberaal. (Belga/TV/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content