Louis Michel: ‘Magnette duwt Vlaamse kiezer in armen van N-VA’

© Filip Van Roe/Reporters
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

Het ouderwetse gauchisme van PS-voorzitter Paul Magnette jaagt de Vlaamse middenklasse de stuipen op het lijf. Dat zegt MR-europarlementslid Louis Michel in een vraaggesprek met ons zusterblad Le Vif.

Michel verwijt de PS-voorzitter, die geregeld scherpe kritiek uit op de koers van de Europese instellingen, een gebrek aan intellectuele eerlijkheid. Ook in binnenlandse aangelegenheden bespeelt Magnette volgens Michel constant een ‘archaïsch register’, met name door de liberalen voor te stellen als de vijand van de kleine man.

De volgens Michel oubollige ruk naar links van Magnette boezemt de hele Vlaamse middenklasse angst in, en dat is dan weer koren op de molen van de N-VA. Die N-VA is voor Michel geen liberale, maar wel een conservatieve, radicaal-rechtse, nationalistische partij. Binnen de N-VA zijn mandatarissen actief, vervolgt Michel, die zich in een extreemrechtse partij wanen.

N-VA maakt constant karikatuur van anderen

De N-VA doet zich voor als de partij van het gezond verstand, weet Michel, en maakt constant een karikatuur van de anderen. Maar de lagere Vlaamse middenklasse heeft daar wel oren naar. De N-VA exploiteert immers handig de angst voor het socialisme die leeft in het hardwerkende Flandre profonde. Het is dan ook geen toeval, vervolgt het MR-kopstuk, dat de N-VA niet alleen het Vlaams Belang maar ook de Open VLD heeft leeggezogen.

Michel denkt dat de leegloop bij Open VLD ook is toe te schrijven aan het feit dat de Vlaamse liberalen de indruk hebben gegeven niet langer de partij van de middenklasse maar van de grote bedrijven te zijn. Guy Verhofstadt heeft met zijn theoretische benadering van het liberalisme mensen doen afhaken, gelooft Michel.

Positief verrast door deGwendolyn Rutten

Het liberalisme heeft in Vlaanderen een te intellectueel imago. Michel geeft de Open VLD daarom de goede raad veel pragmatischer te worden. Hij is in dat verband positief verrast door de nieuwe Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Die is bezig een verstandige partijkoers uit te zetten, aldus nog Michel. (HR)

Partner Content