Loonsancties in de maak voor luie politici

Open VLD wil luie Vlaamse parlementsleden aanpakken. Wie betaald wil worden, moet ook voor commissievergaderingen opdagen.

Eerder al had Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zijn ongenoegen geuit over parlementsleden die nagenoeg geen klap uitvoeren. In De Standaard klaagde hij over politici die “bijna niets doen.”

Volgens De Standaard heerst er ook bij de andere partijen consensus dat daar iets aan gedaan moet worden. Open VLD-fractieleider Sas Van Rouveroij pakt uit met en nieuw voorstel om de Vlaamse volksvertegenwoordigers tot vlijt aan te zetten.

Bescheiden sanctie

Nu al moeten de parlementsleden meedoen aan tachtig procent van de plenaire zittingen als ze hun volledige loon willen opstrijken. “Dat is een bescheiden sanctie”, zegt Van Rouveroij. “Beter zou zijn om ook de aanwezigheid in commissies mee te rekenen. Het echte politieke debat, scherp op de snee, vindt daar plaats.”

Ook de andere partijen zijn voor zulke voorstellen te vinden. Al neemt Eric Van Rompuy (CD&V) een aantal van zijn vaak afwezige collega’s in verdediging:

“Of ze vervullen andere tijdsrovende functies, zoals het partijvoorzitterschap. Evengoed kunnen ze in hun thuisbasis bijzonder actief zijn. Tot grote, zichtbare waardering van het kiespubliek. Ook dat is politiek, zelfs al ziet de burger niet altijd wat zijn verkozene in het parlement uitvoert.”

Geen schoonmoeder

SP.A-fractieleider Bart Van Malderen is niet van plan om zijn leden bij het handje te houden. “Het is niet mijn ambitie schoonmoeder te spelen”, zegt hij. “De meesten van mijn fractie zijn groot genoeg om te beseffen welke verantwoordelijkheid ze dragen.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content