Lockerbie-veroordeelde ligt op sterven

© Reuters

De Libiër die werd veroordeeld voor de bomaanslag op een Boeing boven het Schotse Lockerbie in 1988 is in coma en ligt op sterven.

De Libiër Abdelbaset al-Megrahi, die werd veroordeeld voor de bomaanslag op een Boeing boven het Schotse Lockerbie in 1988, verblijft in een villa in Tripoli. Hij is in coma en ligt op sterven. Dat heeft de Amerikaanse zender CNN, die de man opspoorde, zondag gemeld. Al-Megrahi, die aan prostaatkanker lijdt, wordt verzorgd door zijn familie. Hij heeft een zuurstofmasker en ligt aan een infuus. “We geven hem enkel zuurstof. Niemand geeft ons enig advies”, zegt zijn zoon.

Abdelbaset al-Megrahi werd in 2009 vrijgelaten uit een Schotse gevangenis waar hij acht jaar had uitgezeten van een levenslange celstraf voor de aanslag op een vliegtuig van Pan Am. Daarbij vielen 270 doden.

Hij werd om gezondheidsredenen vervroegd vrijgelaten nadat prostaatkanker was vastgesteld. Dokters gaven hem toen nog maar drie maanden te leven. De veroordeelde werd na zijn vrijlating als een held onthaald in Tripoli, tot grote ergernis van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Nu Muammar Khaddafi van de macht is verdreven, riepen politici aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op om de man opnieuw achter de tralies te zetten. Maar de Nationale Overgangsraad in Libië, het politieke orgaan van de rebellen, liet zondag weten dat van een uitlevering geen sprake kan zijn. “We zullen geen enkele Libiër aan het Westen geven”, luidde het. Al-Megrahi verscheen in juli het laatst in het openbaar. In een rolstoel verscheen hij toen aan de zijde van Khaddafi. Hij heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content