LIVESTREAM: dag op dag 100 jaar geleden startte voor België WOI

© Belga

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat het Duitse leger ons land binnenviel en België zo bij de Eerste Wereldoorlog betrok. Koning Filip en koninging Mathilde zijn in Luik voor de start van een dag vol herdenkingsplechtigheden. Later op de dag volgen Leuven en Bergen. Volg het hier live.

Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog startte. Koning Filip en koningin Mathilde zijn reeds aangekomen in Luik voor een dag van herdenkingsplechtigheden. Later vandaag volgen Leuven en Bergen nog. Volg de herdenking hier live.

Het koningskoppel werd rond 8u45 opgewacht in het militair kwartier van Saint-Laurent door provinciegouverneur Michel Foret, burgemeester van Luik Willy Demeyer, de voorzitter van het provinciaal college André Gilles, en door vicepremiers Didier Reynders en Pieter De Crem.

De koning en koningin verwelkomden op hun beurt de staatshoofden en de leden van de koningshuizen die deelnemen aan de herdenkingen in Luik. Daarin staat een ceremonie centraal aan het herdenkingsmonument voor de geallieerden in Cointe: een teken van erkentelijkheid van de geallieerden aan het stadje dat weerstand bood aan de Duitse indringer in augustus 1914.

Luik, dat overvlogen werd door een helikopter van de federale politie, leek maandag een belegerde stad omwille van de veiligheid. Er worden dertien staatshoofden verwacht, onder wie koning van Spanje Felipe VI, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck. Prins William en prinses Kate vertegenwoordigen Groot-Brittannië. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content