Linkebeek: Thiéry stapt opnieuw naar Raad van State

Protest, politie, camera's tijdens de gemeenteraad © BELGA

Na afloop van de woelige gemeenteraadszitting van Linkebeek heeft Damien Thiéry aangekondigd dat hij zeker naar de Raad van State stapt om de benoeming van Eric De Bruycker als burgemeester aan te vechten. De Bruycker, die het had over een ‘circus met Thiéry als clown’, wil het enkele weken als burgemeester proberen.

“We stappen zeker naar de Raad van State, maar we zijn op dit ogenblik samen met mijn advocaten nog de argumentatie aan het ontwikkelen. Er is daarnaast ook de piste om op Europees niveau een initiatief te ondernemen of de organisatie van nieuwe verkiezingen. Op dit ogenblik is hierover nog niets beslist. We zullen de piste kiezen die de meest democratische is en waarbij vermeden wordt dat de bevolking slachtoffer wordt van deze toestand”, aldus Damien Thiéry na de luidruchtige gemeenteraadszitting. “De bedoeling is in elk geval de gemeente zo goed mogelijk verder te besturen”.

In het recente verleden ging Thiéry twee maal bij de Raad van State in beroep tegen zijn niet-benoeming tot burgemeester, en twee keer stelde de Raad van State hem in het ongelijk.

Samenwerken met Eric De Bruycker, zoals deze als voorwaarde formuleerde om op termijn burgemeester te blijven, sluit Thiéry uit. “Voor de raadszitting heb ik hierover niets gezegd. Op basis van deze zitting zie ik echter dat hij onbekwaam is om als burgemeester te fungeren. Hij kon geen enkel agendapunt uitleggen aan de raadsleden en vergaderde over het verloop van de raadszitting vooraf niet met de veiligheidsdiensten. Zowel ten opzichte van de gemeenteraad als de bevolking is hij bovendien niet legitiem”.

‘Circus met Thiéry als clown’

De Bruycker, die maandagochtend de eed aflegde als burgemeester van Linkebeek na een drastische ingreep van minister Homans, maar die uren later tijdens de raadszitting enkele keren flink uitgejouwd werd door het overwegend Franstalige publiek, stelde na afloop dat hij nog altijd gelooft dat een vorm van samenwerking met de Franstalige meerderheid mogelijk is. “Als dit niet het geval blijkt, neem ik over enkele weken ontslag als burgemeester”.

“Ik hoop dat als binnenkort de media weer verdwenen zijn uit Linkebeek, de sereniteit in de lokale politiek terugkeert en dat er vanaf dat ogenblik mogelijke stappen kunnen gezet worden op vlak van samenwerking met de Franstaligen. Ze zullen misschien niet allemaal willen meewerken, maar toch voor een groot deel. Ik geef mezelf hiertoe enkele weken en had daarstraks nog een gesprek met Thiéry. Het is zeker niet zo dat we mekaar ontzien”.

De kersverse burgemeester was anderzijds totaal niet te spreken over het verloop van de korte gemeenteraadszitting. “Ik vond het geen gemeenteraad waardig. Wat hier gebeurde was belachelijk en ondemocratisch. Het was een circus met Damien Thiéry als clown”, aldus De Bruycker.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content