Linkebeek: Damien Thiéry opnieuw waarnemend burgemeester

Damien Thiéry © BELGA

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Linkebeek heeft in een geheime stemming Damien Thiéry onieuw aangeduid als waarnemend burgemeester, een functie die hij wegens opeenvolgende niet-benoemingen als burgemeester al sinds 2007 bekleedt.

Hoewel de stemming geheim was, liet het resultaat weinig marge voor twijfel. Thiéry kreeg de stemmen van de 11 aanwezigen van zijn Franstalige eenheidslijst Lijst van de Burgemeester (LB). De twee verkozenen van de Vlaamse lijst Prolink stemden voor de eigen kandidaat Eric De Bruycker.

Na het arrest van de Raad van State in december vorig jaar waarin het beroep van Damien Thiéry werd verworpen tegen zijn niet-benoeming als burgemeester had Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans de gemeenteraad verzocht om een nieuwe burgemeester voor te dragen.

Geen nieuwe gevonden

Tenzij er nieuwe feiten worden aangebracht, kan dit volgens de huidige wetgeving – de wetgever wou op die manier “carrousels” vermijden – niet dezelfde persoon zijn die eerder werd afgewezen. Tijdens de raadszitting stelde Thiéry dat de meerderheid momenteel nog niet in staat is een nieuwe burgemeester voor te dragen en dat er daarom nood is aan een waarnemend burgemeester, hijzelf. Die meerderheid was het daarmee eens.

De Vlaamse oppositie was bij monde van Rik Otten niet te spreken over de gang van zaken. Vanuit de Franstalige meerderheid stelde Lena Lebon dat het de uitdrukkelijke beslissing van de Linkebeekse bevolking is dat Thiéry de gemeente blijft leiden.

Bij de jongste verkiezingen haalde de Lijst van de Burgemeester van Thiéry dertien van de vijftien gemeenteraadszetels. Thiéry is voor de MR ook lid van de Kamer.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content