Limburgse kmo’s vragen “dringend” duidelijkheid over dreigende stroomtekort

Stockbeeld. © iStockphoto

Een mogelijk loskoppelen van 22 van de 44 Limburgse gemeenten is nefast voor de zelfstandige ondernemers en kmo’s. “Er is dringend nood aan duidelijkheid voor de bedrijven”, meldt Patrick Buteneers, adjunct-directeur van Unizo-Limburg, in een reactie op plannen die bekend raakten.

“Het is belangrijk om de ondernemers tijdig te informeren. Niet enkel de grote bedrijven, maar ook de vele kmo’s in de provincie. Op die manier kunnen ze zich voorbereiden op de stroomonderbreking om zo de schade zo veel mogelijk te beperken”, aldus Buteneers.

Uit een eerdere bevraging van de ondernemersorganisatie bij meer dan 1.000 ondernemers schat 41 pct dat de gevolgen van een stroomtekort in de winter erg nadelig zal zijn, met een tijdelijk staken van de activiteiten tot gevolg. Vooral in de industrie leeft bij meer dan de helft van de bedrijven die vrees. In 35 pct van de bevraagde ondernemingen zal een onverwachte stroompanne wel nadelige gevolgen hebben, maar blijft de problematiek beheersbaar, zolang de onderbreking niet te lang duurt.

Uit dit onderzoek bleek dat bijna 30 procent bereid zou zijn te praten over een vrijwillige en geplande afkoppeling van het elektriciteitsnet, maar onder bepaalde voorwaarden. De afkoppeling zou bijvoorbeeld kunnen tegen een financiële vergoeding voor maximaal 4 uur en met een frequentie beperkt tot maximaal 4 keer per jaar. Vooral kmo’s uit de dienstensector willen hierover nadenken, mits voorwaarden. Algemeen ziet 40 pct het niet zitten en 30 pct heeft er geen mening over. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content