‘Limburgse Groenen nog onbeslist na eerste voorzittersdebat’

Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci, de kandidaat-voorzitters © Belga

Tijdens het eerste debat van de kandidaat-voorzitters van Groen was er geen duidelijke winnaar. Meyrem Almaci pleitte voor een groen verhaal dat hoofd en hart raakt, terwijl Elke Van den Brandt positiviteit en vernieuwing van de thema’s nastreeft.

Op 15 november kiest Groen een nieuwe voorzitter.

In de aanloop worden een serie debatten georganiseerd tussen de twee kandidaat-voorzitters, die telkens vergezeld worden van hun running mate. De avond in Genk, bedoeld voor de Limburgse partijgenoten, was de eerste in de serie.

Het was een inhoudelijk debat, en de aanwezigen leken naderhand onbeslist.

Elke Van den Brandt (34) en haar running mate Wouter De Vriendt (37) beklemtoonden de positieve ingesteldheid die Groen moet uitdragen. De partij moet een positief alternatief zijn en niet permanent negatieve oppositie voeren, vinden zij. Daarbij moeten nieuwe thema’s worden aangesneden, zoals de link tussen milieu en gezondheid. Ze willen een ambitieus Groen, dat als autonome partij verder groeit, los van de grote kartels.

Meyrem Almaci (38) en haar kandidaat-ondervoorzitter Jeremie Vaneeckhout (29) schetsten eerst de weg die ze zelf, vanuit het niets, in de politiek hebben afgelegd. Ze hebben een tikkeltje meer ervaring misschien, met voor Almaci haar nationale bekendheid als pluspunt. Dit duo wil met het groene verhaal mensen raken “met het hoofd en met het hart”. Ze pleitten ervoor om ook het platteland als doelgebied te beschouwen, en niet alleen de stad.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content