Limburgse burgemeesters: ‘Heropening coffeeshops is slechte zaak’

De Maastrichtse coffeeshops laten opnieuw Belgen toe. De burgemeesters van Lanaken, Riemst en Voeren zijn niet te spreken over de heropening. ‘De overlast was nu een pak minder, dus het verbod moet blijven gelden.’

De burgemeesters van Lanaken, Riemst en Voeren willen dat de Nederlandse coffeeshops gesloten blijven voor buitenlanders en er harder wordt opgetreden tegen illegale verkopers.

Zelf kondigen de burgemeesters aan de controles aan de grens te handhaven. Nu er in Maastricht juridische bezwaren zijn opgedoken die het verbod opheffen om er softdrugs te verkopen aan buitenlanders, is er opnieuw veel belangstelling van onder meer Belgische drugstoeristen.

“Dat de verkoop opnieuw mogelijk wordt is een slechte zaak, want de invoering van de wietpas heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen”, zegt Marino Keulen, burgemeester van Lanaken (Open VLD).

‘Controles aan de grens handhaven’

“Het aantal drugstoeristen is hierdoor drastisch verminderd. Als het nu opnieuw de andere kant opgaat, zou dit bijzonder jammer zijn. Wat we wel gemerkt hebben is dat door het verbod in de coffeeshops, de drugsdealers hun rotzooi niet meer kwijt geraakten, en ze daarom mensen op straat begonnen aan te klampen. Wij ijveren voor het doorzetten van de harde lijn, waarbij overtreders worden geverbaliseerd vervolgd”, aldus Keulen.

Mark Vos van Riemst (CD&V) zit op dezelfde lijn. “De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden. Wij zullen in ieder geval de controles aan de grens handhaven. Want ondanks de maatregelen in Maastricht, is het illegale circuit nog steeds actief en doen we nog regelmatig vangsten. Wij werken mee aan een strenge aanpak.”

Buurlandcriterium

Niet alleen buitenlanders uit België zijn opnieuw welkom. Ook Duitsers kunnen opnieuw wiet kopen in Maastricht. Mensen die verder weg wonen, wordt de toegang ontzegd. Volgens Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) geldt dit ‘buurlandcriterium’ totdat de coffeeshops verplaatst zijn naar de stadsgrenzen.

Om overlast tegen te gaan, beperken de coffeeshops in Maastricht de openingsuren van 12.00 tot 24.00 uur. De eerste dag van het nieuwe verbod was het volgens Josemans rustig in de coffeeshops in Maastricht. “Een typische maandag”, zei hij.

Naast de coffeeshops van Maastricht verkopen ook die van Sittard en Roermond weer wiet aan buitenlanders, hoewel dit officieel verboden is. Tot dusver hebben de gemeenten en de politie nog niet ingegrepen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content