‘Liefde is geen illusie zoals velen denken’

© iStock

Zondag is het Valentijn, de hoogdag van de geliefden. Of je het nu viert of niet, het is sowieso een dag waarop we net iets meer stilstaan bij de liefde. De Zondag sprak erover met professor uro-androloog Bo Coolsaet, ook wel de liefdesprofessor genoemd.

U bent liefdesexpert. Maar kan iemand echt een expert zijn op het vlak van liefde ?

Liefde lijkt me zo ondoorgrondelijk. Er wordt heel veel geschreven over de liefde, maar het grote probleem is dat ‘relaties’ verward worden met ‘liefde’. Er bestaan heel veel relaties, maar bitter weinig liefdesrelaties. Dit betekent echter niet dat mensen zich niet goed kunnen voelen in relaties. Integendeel, er zijn heel veel mensen die leven in vriendschaps-, economische-, ouder- en zelfs seksrelaties die stabiel en bevredigend zijn.

Wat is de liefde dan ?

Liefde is geen illusie zoals velen denken. Het is niet omdat het niet waarneembaar en tastbaar is, dat het geen werkelijkheid is. Liefde bevindt zich op het domein van het bovenmenselijke en is zeer moeilijk te definiëren. Je moet ook beseffen dat de menselijke liefde steeds onvolledig is en je hoeft niet te streven naar het ideaalbeeld, want dit leidt tot ontgoochelingen en dan ga je misschien het ideaal gaan zoeken bij een andere partner.

Als ik u zo hoor praten, is het zeldzaam om in een echte liefdesrelatie terecht te komen ?

Dat is inderdaad zo. De reden dat liefde zo zeldzaam is, heeft onder andere te maken met ons maatschappelijk model. In onze maatschappij is enkel een kind open en echt. Na de kindertijd worden we misvormd, bijvoorbeeld op school en bij het nastreven van een carrière. Onze focus gaat zich verleggen op presteren, macht, genotservaring en zo groei je buiten jezelf.

Wie erin slaagt om terug te gaan naar zijn kindertijd, kan in een echte liefdesrelatie functioneren. Daarom ook dat een tweede of derde relatie vaak stabieler is. Mensen hebben een rustpauze gehad na de eerste relatie, en zijn teruggegaan naar wie ze werkelijk zijn. Bovendien weet je soms maar hoe de liefde geweest is, als ze verbroken is. Dan pas kun je de situatie van op een afstand bekijken.

Lees het volledige interview op www.dezondag.be

Laat je alvast inspireren voor Valentijn. Wij verzamelden de mooiste quotes over de liefde voor jou!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content