Gerolf Annemans (Vlaams Belang)

‘Lidstaten moeten opnieuw hun grenzen kunnen beschermen’

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) Europees parlementslid Vlaams Belang

Volgens Gerolf Annemans (Vlaams Belang) moeten de lidstaten zelf opnieuw kunnen bepalen wie onder welke voorwaarden op hun grondgebied komt.

De illegale immigratie naar Europa neemt dramatische proporties aan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees grensbewakingsagentschap Frontex. Volgens Frontex werden in het derde kwartaal van 2013 niet minder dan 42.628 illegale immigranten aan de (zuidelijke) Europese buitengrenzen onderschept. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode van 2012 en bijna vier keer zoveel als in het eerste kwartaal van vorig jaar. Frontex zelf spreekt van een “dramatische stijging” en stelt dat niets erop wijst dat daar op korte of middellange termijn verandering in zal komen.

Het alarmerende bericht van Frontex werd afgelopen week nog kracht bijgezet door de – letterlijke – bestorming van de Europese buitengrenzen in Ceuta en Melilla. Zowel het Frontex-rapport als de recente taferelen die zich in en rond de Spaanse enclaves afspeelden, tonen andermaal aan hoe dringend en noodzakelijk een betere beveiliging van de Europese buitengrenzen is.

In plaats daarvan kiest de EU er echter voor de grenzen steeds verder open te zetten. Meer en meer sluit de EU met niet-EU-landen akkoorden over visumvrijstelling. Eind vorig jaar nog stelde de EU zelfs de afschaffing van de visumplicht voor Turkse staatsburgers in het vooruitzicht, wat in het Klein-Aziatische land zonder enige twijfel zal worden geïnterpreteerd als een open uitnodiging om de Turkse aanwezigheid in West-Europa te komen versterken. En als het van Verhofstadt afhangt, wordt het visa-vrij verkeer morgen nog verder uitgebreid tot Oekraïne.

Hoe men het dook draait of keert: het Europese asiel- en immigratiebeleid is een mislukking geworden, net zoals ‘Schengen’. De afspraak was dat de binnengrenzen zouden verdwijnen, maar dat de buitengrenzen onder controle zouden blijven. Van dat laatste is niet veel terecht gekomen, zoals de nieuwe cijfers van Frontex andermaal aantonen. ‘Schengen’ zorgde – en zorgt – er op zijn beurt voor dat de noordelijke lidstaten (mee) de prijs betalen voor de falende bewaking van de buitengrenzen in Zuid-Europa.

Het Vlaams Belang is van oordeel dat de lidstaten opnieuw hun grenzen moeten kunnen beschermen, en hun eigen asiel- en immigratiebeleid moeten kunnen voeren. Ze moeten opnieuw zélf kunnen bepalen wie onder welke voorwaarden op hun grondgebied komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content