Leven in 2019: veiligheidstips voor vrouwen

© iStock
Elisabeth Lucie

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: voorzorgsmaatregelen voor vrouwen.

Draag geen korte rokjes. Of strakke broeken. Of diepe decolletés. Of topjes met blote buik. Of zomerjurken. Of sportkledij. Of hakken. Of make-up. Of een hoge staart. Wil je veilig zijn? Knip dan twee ooggaten in een laken, gooi het over je hoofd, en vertrek. Kies voor alle zekerheid een lelijk laken. Bloemenprints kunnen uitdagend overkomen.

Vermijd oogcontact. Je weet nooit of er een onverwacht stofje in je oog waait en je per ongeluk knipoogt naar een voorbijwandelende man. En zo nodig je hem natuurlijk rechtstreeks uit voor paring.

Wandel nooit alleen naar huis. Nooit. Zelfs niet als je van de supermarkt naar huis wandelt. Laat je omringen door een tiental grote mannen die je begeleiden tot aan de deur. Woon je in een stad waar op elke hoek soldaten de wacht houden? Vraag hun om zich bij je mannengroep te voegen. Ze zijn gewapend, zien er angstaanjagend uit, en kunnen meteen je boodschappen naar boven helpen dragen.

Hou je huissleutel verborgen in je rechterhand als wapen tegen mogelijke aanvallers. Zo hou je je linkerhand vrij voor je knipmes. Je pepperspray steek je natuurlijk gewoon in je handtas. Ken je dat handige binnenzakje waarover de maatschappij ons al jaren wijsmaakt dat het voor onze gsm dient? Peppersprayzakje.

Ga op cursus zelfverdediging. Je bent als vrouw fysiek erg zwak. Dat is nu eenmaal zo. Wat jij nodig hebt is een goeie rechtse. En als je echt flink je best doet, wil je leraar zelfverdediging je misschien wel thuis afzetten!

Laat je vrienden en familie altijd weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt. Nog beter: deel live je locatie met hen. Nóg beter: deel live je locatie met de wereld door een constante livestream van je leven uit te zenden op social media.

Zorg ervoor dat er niemand bij je drankje kan op café. Vraag even aan de barvrouw of ze je drankje wil maken in de drinkbus die je van thuis meenam. Als je tijdens het dansen van een drinkbus staat te lurken, ga je meteen ook het risico uit de weg dat je er aantrekkelijk uitziet.

Van de dansvloer gesproken: hou het veilig. Seksueel uitziende bewegingen zoals wild op en neer springen hou je beter voor thuis. Dat geldt trouwens ook voor alles met je onderlichaam. Hou dat stil. Als er een nummer van Beyoncé op komt en jij met je poep voor iemands gezicht staat te schudden, zal die persoon jouw poep moeten aanraken. Dat gebeurt instinctief.

Moeders, hou uw dochters binnen. Dat is uiteindelijk nog het veiligst.

Ai, schreef ik ‘moeders’? Ik bedoel België. En schreef ik ‘dochters’? Ik bedoel verkrachters.

België, hou uw verkrachters binnen. Juist. Dat lijkt me stap één.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content