Leven in 2019: dit zijn de don’ts en don’ts op de werkvloer

© iStock
Elisabeth Lucie

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: de werkvloer.

-Ben je van plan om heel vroeg aan te komen op kantoor, zodat je het eerste uur in alle rust kunt werken? Weet dan goed dat de enge vormgever er ook al is omdat hij toch nooit kan uitslapen wegens rustelozebenensyndroom. Je herinnert je dat verhaal nog van letterlijk elke keer dat je met hem praatte. Hij denkt dat onaangekondigde schoudermassages een aanvaardbaar alternatief zijn voor ‘goeiemorgen’, dus je verwacht misschien dat je ontspannen aan je mailtjes kunt beginnen, maar in de realiteit heb je de rest van de dag krampen in je nek. De ochtendstond heeft spuug in de mond.

-Plan geen meetings in na de lunch met de stagiaire die ’s middags boterhammen met tonijnsla eet. Beter nog: stuur haar naar huis zodat ze kan nadenken over haar keuzes.

-Laat je niet doen door je ceo nadat hij voor het eerst in lang nog eens een artikel gelezen heeft. Het maakt zelfs niet uit welk artikel, want je kunt ervan uitgaan dat hij uit dat artikel heeft afgeleid dat het nu de rijke mannen zijn die gediscrimineerd worden en zich niet mogen laten doen. Dus hij spreekt opnieuw iedereen aan met een verkleinwoord en deelt tijdens meetings bevelen uit als waren ze verjaardagstraktaties. Nee, ik ga niet snel even een latte macchiato voor je halen, Rikje, en je powerpoints zijn in het beste geval matig onderhoudend te noemen.

-Je speelt graag Wordfeud met je collega, maar pas op. Het lijkt gezellig, tot er plots uitsluitend schunnige woorden op je speelbord staan en je hem niet meer in de ogen durft te kijken tijdens jullie one-on-one-vergadering. Je had met die letters ook gerust STEL kunnen leggen, en dat weten jullie allebei.

-Vermijd interacties met de boekhouder die deze zomer superwoke geworden is. Hij draagt een trui met ‘male feminist’ erop, vindt het cultural appropriation als je een poncho draagt en zegt dingen zoals ‘cis’ en ‘stan’, waarvan jij nadien de betekenis moet opzoeken op Urban Dictionary, en daar heb je nu eenmaal niet elke dag de tijd voor.

-Het lijkt misschien een goed idee om een babbeltje te slaan met de IT’er, omdat je dan een connectie hebt die je kan helpen met computerproblemen, genre browsergeschiedenis die maar niet gewist wil worden, maar weet goed dat die IT’er de hele dag alleen in een bureautje zit en dus acht uur lang eenzaam wacht tot er iemand met hem praat. En weet maar zeker dat het gesprek dat je dan hebt, voelt alsof het nog eens acht uur lang duurt. Gewoon met niemand praten, dan kun je op tijd naar huis.

-Ontwijk Stephanie aka ‘De Frank’ van hr. Ze weet altijd welk weer het op dit exacte moment is. Heel straf, maar jij haalt je weerupdates liever van je weer-app of gewoon, van door het raam te kijken.

Ja, Stephanie, daarnet scheen de zon en nu iets minder. En in de zon is het beter dan in de schaduw, dat klopt. Er hangt regen in de lucht, zeg je? Echt waar? Die donkere wolken voorspellen regen?! Ik ben shook*.

* Kun je even opzoeken op Urban Dictionary.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content