Leterme: Geen veranderingen aan IPA

© Julien Warnand/Belga

De regering heeft een eigen voorstel voor een interprofessioneel akkoord (IPA) goedgekeurd en gaat dat ook uitvoeren. Dat heeft premier Yves Leterme herhaald.

Leterme ontving vrijdagvoormiddag de socialistische ABVV en de liberale ACLVB naar aanleiding van de nationale actiedag van beide vakbonden tegen het IPA.

Voorzitter Rudy De Leeuw van de ABVV waarschuwde voor spanningen bij de sectorale onderhandelingen als er geen veranderingen meer komen.

“We hebben onze eisen op tafel gelegd”, zei De Leeuw na het onderhoud. “We hebben het gehad over de vrijheid om over de lonen te onderhandelen, over Europa en over de eventuele besparingen in de komende begroting.” Hij hoopt dat Leterme het signaal van de bonden zal overbrengen naar de werkgevers.

Jan Vercamst van de ACLVB zei dat “de premier heeft geluisterd en de ernst van de situatie inziet”. Volgens Vercamst zal Leterme de situatie donderdag in de kern bespreken.

Leterme benadrukte dat enkel de Raad van State nog aanpassingen kan doen aan het voorstel van de regering. De vakbonden willen in de sectoren vrij kunnen onderhandelen over de lonen. Volgens Leterme zal dat enkel binnen de opgelegde marge van 0,3 procent kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content