Lekken nota leiden tot nervositeit bij centrumrechtse coalitiepartners

Jan Jambon, Bart De Wever, Kris Peeters, Charles Michel en Gwendolyn Rutten © BELGA

De nota van coformateurs Kris Peeters en Charles Michel veroorzaakt enige wrevel tussen de toekomstige centrumrechtse coalitiepartners.

Op de hoofdkwartieren van de toekomstige centrumrechtse coalitiepartners is enige wrevel ontstaan over de nota van coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR).

N-VA-voorzitter Bart De Wever uitte bij de start van de vergadering tussen N-VA, CD&V, MR en Open VLD zijn ongenoegen over het feit dat zijn partij woensdag pas laat de formateursnota heeft ontvangen, terwijl een pak voorstellen uit de tekst al in de kranten waren uitgelekt. Het zat de N-VA-voorzitter ook hoog dat de zoektocht naar een oplossing voor de Arco-coöperanten te zeer als een akkoord zou zijn voorgesteld.

Coformateur Kris Peeters bevestigde voor enkele media dat de zoektocht naar een oplossing deel uitmaakt van de nota, maar voegde er aan toe dat het onderwerp van de onderhandelingen moet zijn.

In de omgeving van enkele onderhandelaars worden de uitspraken van De Wever strategisch geïnterpreteerd: enerzijds als signaal naar de achterban en anderzijds om te benadrukken dat alles al in kannen en kruiken is.

Asiel en migratie

Bij de MR klonk dan weer een forse ontkenning van het bericht in La Libre Belgique dat de Franstalige liberalen zouden voorstellen het inkomen van werklozen te onderzoeken. “Pure intoxicatie”, luidt het. Documenten die het voorstel volgens de krant zouden aantonen, bestaan volgens de MR niet.

De oprispingen lijken de sfeer rond de tafel niet al te zeer aan te tasten. Die wordt als sereen en constructief omschreven. Om 14.00 uur zitten de onderhandelaars opnieuw rond de tafel om zich over de luiken politie, asiel en migratie te buigen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content