Leiderschapscoach Sabine Tobback: ‘Harder werken is goed voor u’

Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

‘Vroeger werd hard werken als een compliment beschouwd. Nu is het bijna een verwijt geworden’, weet leiderschapscoach Sabine Tobback. ‘Een flinke minderheid loopt er de kantjes van af.’

Sabine Tobback, al 19 jaar actief als coach in leiding geven en auteur van het nieuwe boek Out of Office, heeft het een beetje gehad met de tsunami aan boeken die allemaal pleiten voor een betere life-workbalance, meer mindfulness, minder hard werken en meer tijd voor jezelf te maken. ‘Ik heb het gevoel dat we hard werken aan het demoniseren zijn, terwijl daar toch niets mis mee is’, zegt Tobback. ‘Die zogenaamd goedbedoelde tips om het wat rustiger aan te doen, zorgen net voor meer stress.’

Die zogenaamd goedbedoelde tips om het wat rustiger aan te doen, zorgen net voor meer stress.

Het aantal mensen met een burn-out is nochtans niet meer bij te houden en velen verwijzen daarvoor naar hun werk.

Sabine Tobback: Hard werken is meestal niet de oorzaak van burn-outs.

Hoe moet het dan wel?

Tobback: Ik probeer in mijn boek uit te leggen dat mensen niet minder maar slimmer moeten werken. Hard werken is goed, maar je moet het doen volgens de regels van de kunst. Dat kan alleen als je inzicht krijgt in waarom je hard werkt en voor wie je het doet. Voor jezelf? Om meer prestige op het werk te krijgen? Redenen genoeg. Ik leer mensen hoe ze erachter kunnen komen welk type werker ze zijn. Werken ze hard uit faalangst? Uit perfectionisme? Of kunnen ze niet delegeren?

Hard werken was vroeger sociaal meer aanvaard dan nu, schrijft u. Vanwaar die kentering?

Tobback: Ik kom uit een nest van zelfstandigen. Daar werd dag en nacht gewerkt, en dat werd als heel normaal beschouwd. Ik begeleid managers en bedrijfsleiders die mij nu vertellen dat hard werken bijna als negatief wordt ervaren. Een bedrijfsleider zei mij onlangs dat hij aan het trainen was voor de Ten Miles in Antwerpen. Hij had daar eigenlijk helemaal geen zin, maar deed het toch maar omdat dat blijkbaar beter is voor zijn imago als ceo dan om vijftien uur per dag op kantoor te zijn. Sommigen werken misschien te hard, maar ik heb de indruk dat de balans nu te ver aan het doorschieten is in de andere richting: zes uur werken per dag zal wel volstaan, denken veel jongeren.

Zes uur werken per dag zal wel volstaan, denken jongeren. De balans is te ver doorgeschoten.

Moet iedereen dan harder gaan werken?

Tobback: Nee, maar als ik in bedrijven kom, heb ik toch het gevoel dat een flinke minderheid er de kantjes van af loopt.

Hoe groot schat u die groep?

Tobback: Op 10 à 15 procent. Misschien zijn zij er verantwoordelijk voor dat de anderen harder moeten werken. Bij ambtenaren en leerkrachten ligt dat percentage volgens mij toch hoger. Altijd dat geklaag dat ze een uurtje langer moeten vergaderen! Dat ze eens van job veranderen en in de privésector gaan solliciteren. Daar moeten de werknemers zich constant heruitvinden.

‘Al dat geklaag bij ambtenaren en leerkrachten. Dat ze eens van job veranderen en in de privé solliciteren.’

Bent u zelf een harde werker?

Tobback: Ik ben 24 uur op 24 bezig met mijn job. Ik droom zelfs van mijn werk. Werk geeft mij energie, en ik ben daar trots op.

Sabine Tobback, Out of Office, Lannoo Campus, 184 blz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content