‘Lege doos’ Zilverfonds is niet meer

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

De ministerraad heeft vrijdag licht op groen gezet voor de opheffing van het Zilverfonds.

Die ingreep was aangekondigd in het regeerakkoord en de goedkeuring van een wetsontwerp voert nu de daad bij het woord. “En zo komt er een einde aan een fonds dat nooit een fonds was, maar een lege doos”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Het Zilverfonds zag in 2001 het levenslicht onder de toenmalige regering-Verhofstadt. Doel van het vehikel was een buffer aan te leggen om de vergrijzingskosten op te vangen. Het fonds moest worden gespijsd met overschotten op de begroting. De toenmalige oppositie, CD&V op kop, uitte geregeld kritiek op het systeem en bestempelde het als een “lege doos”.

Vergrijzingskosten structureel aanpakken

Minister Van Overtveldt zit op dezelfde lijn. “Het Zilverfonds was immers niet meer dan een pot die gevuld werd met overheidsschuld”, luidt het. “Deze regering kiest ervoor om de vergrijzingskosten structureel aan te pakken, met een pensioenhervorming die de pensioenen ook naar de toekomst veilig stelt en met hervormingen die de sociale zekerheid opnieuw sociaal en zeker maken”.

Hij merkt op dat de maatregel bovendien neerkomt op een jaarlijkse besparing aan werkingskosten. Het wetsontwerp verhuist nu voor advies naar de Raad van State. Nadien moet de Kamer nog het licht op groen zetten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content