Leerlingen derde graad ASO kunnen binnenkort Arabisch of Japans leren

Vanaf het schooljaar 2014-2015 zullen scholen volledig vrij kunnen kiezen welke vierde taal zij aanbieden in de derde graad van het algemeen secundair onderwijs (ASO).

Scholen kunnen vanaf het schooljaar 2014-2015 zelf kiezen welke vierde taal zij aanbieden in de derde graad van het ASO. Daarmee verdwijnen de bestaande beperkingen en wordt het voor scholen bijvoorbeeld mogelijk om Turks of Arabisch te geven.

Meerderheidspartij N-VA was aanvankelijk niet happig op die uitbreiding maar heeft water in de wijn gedaan. Onderwijsspecialist Kris Van Dijck denkt ook dat er in de
praktijk “niet veel zal veranderen”.

Het wegvallen van de bestaande beperkingen komt er via een amendement op de talennota van onderwijsminister Pascal Smet (SP.A). Het amendement werd in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement ingediend en goedgekeurd door meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA en door oppositiepartijen Open VLD, Groen en LDD. Enkel Vlaams Belang stemde tegen.

Talenkennis van jongeren opkrikken

De talennota is erop gericht de talenkennis van jongeren, zowel het Nederlands als andere talen, op te krikken. Het gaat onder meer over het ontwikkelen van taalbaden Nederlands, extra taallessen, lessen in vreemde talen en initiaties in andere talen in de kleuterklas.

Een van de maatregelen in de talennota is een uitbreiding van de taalvakken (vierde taal) in de derde graad secundair onderwijs. Nu worden als vreemde talen standaard Frans, Engels en Duits aangeboden, en is de keuze voor een vierde vreemde taal beperkt (Spaans, Italiaans en Russisch).

Het oorspronkelijke voorstel tot wijziging beperkte de uitbreiding tot de officiële talen van de EU en de BRIC-landen. Door die beperkte uitbreiding waren bijvoorbeeld wel Portugees en Hindi wél mogelijk, maar Arabisch of Japans niet.

Zowel vanuit de oppositie (onder andere Fientje Moerman van Open VLD, Elisabeth Meuleman van Groen en Boudewijn Bouckaert van LDD) als vanuit de meerderheid (Fatma Pehlivan van SP.A) werd daarom aangedrongen op een uitbreiding om ook andere levende talen zoals Turks, Arabisch en Japans toe te laten. Dat pleidooi kreeg ook de steun van CD&V.

“Wij hadden geen probleem met de uitbreiding”, aldus Kathleen Helsen (CD&V).

‘In praktijk zal er weinig veranderen’

Uiteindelijk is beslist geen beperkende lijst meer te voorzien, maar scholen zelf te laten kiezen. Bedoeling is dat de mogelijkheid ingaat vanaf het schooljaar 2014-2015.
Het was vooral de N-VA die in het verleden op de rem stond. Maar uiteindelijk ging de partij toch akkoord.

“We kregen vragen vanuit de Japanse ambassade. Waarom Hindi wel en Japans niet? Hetzelfde gold voor Turks en Arabisch”, legt N-VA-onderwijsspecialist Kris Van Dijck uit. Van Dijck benadrukt dat de keuze bij de scholen ligt en dat het ook gaat om een beperkte groep.

“Het gaat om de vierde taal voor leerlingen uit de derde graad van het algemeen secundair onderwijs. Leerlingen die dus al goed Nederlands, Frans en Engels kennen”,
klinkt het.

Van Dijck denkt ook niet dat scholen in de toekomst massaal Arabisch, Turks of Japans zullen gaan aanbieden. “Volgens mij zal er in de praktijk weinig veranderen. Scholen moeten de stap zetten, er zijn leerplannen nodig, je hebt leerkrachten nodig en je hebt ouders en leerlingen nodig”, aldus Van Dijck. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content