Leegloop dreigt bij Antwerpse terreurpolitie

Antwerpen dreigt zijn hele 18-koppige terrorismebrigade te moeten vervangen. De speurders zien het niet zitten dat ze voortaan onder de Brusselse gerechtelijke directeur van de federale politie vallen.

Dat schrijft De Standaard. Het kernkabinet behandelt op 19 juli de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle om de structuur van de federale politie te vereenvoudigen.

Extremistisch mileu

Eén van de meest opmerkelijke voorstellen uit die plannen is dat de gespecialiseerde onderzoeken naar terrorisme voortaan gevoerd worden onder het bevel van de gerechtelijk directeur van Brussel.

Concreet betekent dat dat de speurders die in Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik belast zijn met de bestrijding van terrorisme voortaan niet meer onder het bevel van hun eigen politiebazen zullen staan maar wél onder het bevel van de Brusselse politiechef.

In Antwerpen zien ze dat absoluut niet zitten.

“Het extremistisch milieu waar wij in Antwerpen in opereren is niet te vergelijken met het milieu waar de Brusselse speurders in werken. De taal die de verdachten gebruiken, is anders. Door alles te centraliseren in Brussel, riskeren we onze voeling met de realiteit in Antwerpen te verliezen.”

Sharia4Belgium

De achttien speurders van de anti-terreursectie bij de Antwerpse federale politie werkten het voorbije jaar voltijds op het dossier-Sharia4Belgium. Het zijn zij die ontdekten dat 33 Sharia-militanten de voorbije maanden naar Syrië zijn vertrokken om er te gaan vechten. Niemand van de betrokken speurders, noch hun oversten wilden officieel reageren.

De hervormingsplannen van De Bolle en Milquet op het vlak van de terreurbestrijding krijgen wel de steun van de federale procureur Johan Delmulle. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content