Leden Bijstandsteam gaan in beroep tegen buitenvervolgingstelling van Jan Jacob

Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob © Belga

De leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen gaan in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Jan Jacob buiten vervolging te stellen voor misbruik van zijn inzagerecht in het strafdossier.

Dat meldt de regionale tv-zender ATV.

De vader van Jonathan Jacob (26), die vijf jaar geleden overleed in een politiecel in Mortsel, had camerabeelden uit het strafdossier aan de pers gelekt. Het parket wilde hem daarvoor echter niet voor de rechtbank brengen en had zelf de buitenvervolgingstelling gevorderd.

De leden van het BBT vonden dat hij wel verwezen moest worden naar de rechtbank, omdat de vader via het lek een gekleurde versie van de feiten naar buiten had gebracht, en zij daardoor geen eerlijk proces meer konden krijgen. Maar ze vingen bot.

Ze gaan nu in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor het dossier aan de kamer van inbeschuldigingstelling zal worden voorgelegd.

Panorama

Op 6 januari 2010 overleed Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel als gevolg van een gewelddadige tussenkomst van de politie. Eerder had Jan Jacob getracht zijn zoon te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde hem op te nemen omdat hij ’te agressief gedrag’ vertoonde.

In de beelden die het VRT-programma Panorama uitzond, was te zien hoe het Bijzonder Bijstandsteam, de ‘bottinekes’, Jonathan Jacob overmeesterde in een nauwe cel en hoe een agent een aantal keer hard sloeg op het slachtoffer.

(Belga/RR)

Update: ‘Politiemensen vormen front met klacht tegen Jan Jacob’

Terwijl meester Jan De Man voor het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) wel in beroep gaat bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling, deelt meester Paul Quirynen mee dat zijn cliënt (de toenmalige directeur van het psychiatrisch ziekenhuis) zich neerlegt bij de buitenvervolgingstelling van vader Jan Jacob in verband met de klacht wegens het vermeend misbruik van inzagerecht.

Dat betekent niet dat het bezwaar van de verdediging tegen de Panorama-uitzending niet meer aan bod zou komen: zijn cliënt verkiest in dat verband het debat voor de correctionele rechtbank te voeren. De psychiater van hetzelfde ziekenhuis had voordien al afstand gedaan van zijn klacht tegen vader Jacob.

De zgn ‘bottinekes’ – die zelfs het grootste deel van hun procedure nog anoniem mochten voeren – komen nu dus alleen te staan in hun klacht tegen een inbreuk op hun privacy. Ondertussen vernemen we dat de Mortselse politiecommissaris die door de correctionele rechtbank verrassend vrijgesproken werd, zich aansluit bij het hoger beroep van het BBT. De politiemensen vormen dus één front tegen vader Jan Jacob.

De correctionele rechtbank buigt zich op de zittingen van 7 en 14 januari aanstaande opnieuw in eerste aanleg over het hoofddossier, nl. de verantwoordelijkheid voor de dood van Jonathan Jacob in de Mortselse cel.

De behandeling van de klacht tegen Jan Jacob was het motief die de beschuldigden aanvoerden om eerst verstek te maken bij de behandeling van die zaak op 25 juni jl.

Bij de behandeling in januari laat de procedure hen niet toe alsdan opnieuw verstek te maken.

Het is ondertussen zo goed als zeker dat het hoger beroep van het BBT niet voor 7 januari kan behandeld en gevonnist worden door de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling.

(Jan Nolf)

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content