‘Lange wachtrijen op Brussels Airport zijn commercieel niet houdbaar’

© Belga

De huidige veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport, die leiden tot lange wachtrijen, werken contraproductief, zeggen verschillende organisaties.

Volgens de beroepsvereniging van reisbureaus BTO moet de doelstelling zijn ‘om op zeer korte termijn terug de check-in te kunnen doen binnen de 2 uur, zo niet zullen nog meer zakenreizigers afhaken en kiezen voor buitenlandse luchthavens.

BTO juicht de gedeeltelijke heropening van de vertrekhal van de luchthaven, veertig dagen na de aanslagen van 22 maart, toe. Maar dat reizigers nog altijd 3 uur voor het vertrek van hun vlucht naar de luchthaven moeten komen, is ‘een knelpunt’, vindt de beroepsvereniging. ‘Dat zal vooral zakenreizigers (die zowat 40 percent van het totaal uitmaken) ervan weerhouden te vliegen, of zij zullen kiezen voor een andere luchthaven.’

De reisbureaus vragen de regering om het veiligheidsplan te herbekijken, zodat een ‘normale’ check-in mogelijk wordt. ‘Men moet een eerlijk compromis vinden tussen veiligheid en comfort van de reizigers’, stelt BTO. ‘De duur van de files moet echt drastisch naar beneden.’

Ook Kim Daenen, de woordvoerster van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, vindt de lange wachtrijen aan de veiligheidsscreening ‘niet comfortabel’ voor de passagiers. ‘Dit is vanuit commercieel oogpunt niet houdbaar.’

Tegelijkertijd voegt Daenen toe dat het nog maar om de eerste dag gaat dat de vertrekhal opnieuw echt operationeel is, en dat er dus verbeteringen te verwachten zijn. ‘We vertrouwen op de dialoog met overheid en politie’ over de procedures op de luchthaven, klinkt het.

‘Reis zo licht mogelijk’

Brussels Airlines is een van de 25 maatschappijen die sinds maandagochtend hun passagiers opnieuw in de vertrekhal van Brussels Airport kunnen inchecken. De heropening van de vertrekhal leidde tot lange wachtrijen aan de veiligheidsscreening waar elke reiziger doorheen moet alvorens het gebouw te kunnen betreden. De overige luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven opereren nog via de tijdelijke constructie die na de aanslagen van 22 maart werd opgetrokken.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

Brussels Airport herhaalt in elk geval de oproep aan reizigers om drie uur op voorhand op de luchthaven te zijn, online in te checken en zo licht mogelijk te reizen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content