Lancering streamingdienst voor klassieke muziekconcerten: ‘Tv met de emotie van een live-ervaring’

Steven Maes © Brecht Steenhouwer
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Producers Steven Maes en Hans Bellens lanceren een streamingdienst voor klassieke muziekconcerten. Die nieuwe tak van hun label Evil Penguin heet Evil Penguin TV.

Op jullie site prijkt een animatiefilmpje waarin een pinguïn een andere pinguïn in een wak duwt. Wat zegt dat filmpje over Evil Penguin?

Steven Maes: Pinguïns leven in communes. Soms is er eentje die de dingen liever op zijn manier doet, in de plaats van de gemeenschap te volgen. Zo’n eigenzinnig exemplaar heet een evil penguin. Dat strookt perfect met onze werkwijze. Ik ben al levenslang gebeten door muziek. Als vijftienjarige zeulde ik samen met mijn jeugdvriend Benjamin Steens al rond met microfoons. We wilden alles perfect opnemen. Die drang is een passie geworden. In 1994 heb ik de opnamestudio Motormusic opgericht. Die bestaat nog steeds. We werken er met alle groten, zoals cellist Pieter Wispelwey of het London Symphony Orchestra, maar evengoed met bands als Zita Swoon en Lost Frequencies. In 2007 richtten Hans en ik ons productiehuis Evil Penguin op. Ons ‘evil’ kantje? We maken altijd een trailer of docu die het publiek een blik achter de schermen biedt.

Jullie doen ook buitenopnamen. Groeide daaruit het tv-idee?

Maes: Deels. We werken vaak in opdracht van Brussels Philharmonic, Flagey en Concertgebouw Brugge. Toen Alfacam – een Antwerps bedrijf dat veel buitenopnamen in de cultuursector voor zijn rekening nam – in 2011 op de fles ging, namen die opdrachten voor ons toe. Daardoor zitten we nu op een berg Belgisch, muzikaal ‘goud’. Dat willen we delen én uitbreiden.

We willen een soort Man bijt hond-programma over de culturele wereld maken.

Er is ook een artistieke reden: klassieke concerten worden vaak als voetbalwedstrijden- in ‘voetbalstijl’ – opgenomen. Dat zijn we beu. Wij maken opnamen die dicht op de huid van de kunstenaar zitten en beter de emotie van een live-ervaring vatten.

Ik schrijf me in op Evil Penguin TV. En nu?

Maes: Dan kom je op de homepagina terecht. Daar bieden we een gratis programma aan, dat we wekelijks aankondigen via onze sociale media. Deze week is dat een concert van pianist Julien Libeer, violist Lorenzo Gatto en cellist Victor Julien-Laferrière. In juli tonen we onder meer een concert van jazzzanger David Linx en de Grote Parade van de Vlaamse Koormuziek op het Festival Lunalia.

De slogan van Evil Penguin TV is ‘ Broadcasting Belgium’s Art Affairs’. Dat klinkt ambitieus.

Maes: Als het van mij afhangt, investeren we in programma’s over architectuur of fotografie. We onderhandelen ook met Ballet Vlaanderen, Opéra Liège en het dansgezelschap Voetvolk. We werken al met het muziektheatergezelschap Zonzo Compagnie. Én we dromen van een cultuurjournaal. We willen een soort Man bijt hond-programma over de culturele wereld maken. Daarbij willen we niet alleen de artiesten aandacht geven, hè. De chauffeur van de instrumenten of de kostuumontwerper van een opera moet evengoed aan bod komen. Ook hier willen we ons als evil penguins gedragen. (lacht)

Evil Penguin TV werd gelanceerd op 19 juni 2019 in Flagey te Brussel. Wekelijks worden er concerten en/of dans- en muziektheatervoorstellingen gestreamd. www.evilpenguintv.com, www.motormusic.eu

Partner Content