‘Laat illegale kinderen hier hun school afmaken’

De onderwijskoepels roepen Maggie De Block op minderjarigen zonder papieren niet meer uit te wijzen voor ze hun opleiding hebben afgerond. Anders vinden de scholen dat ze moeite doen voor niets.

Minderjarigen zonder papieren die het land worden uitgezet, op een zucht van hun examens. Of meerderjarigen zonder papieren die nog een beroepsopleiding volgen, maar niet de kans krijgen om hun stage af te maken. Over dergelijke toestanden leeft veel ongenoegen bij directies en leerkrachten omdat de geïnvesteerde tijd uiteindelijk geen resultaat opleverde, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Ophefmakende zaken

Het katholiek onderwijs en het GO! willen daarom dat kinderen zonder papieren, zelfs als ze meerderjarig zijn, altijd de kans krijgen om eerst hun opleiding hier af te maken.

Naar aanleiding van enkele ophefmakende zaken eerder dit jaar, zoals van Scott Manyo en Parwais Sangari, hebben de onderwijsnetten overleg gevraagd met staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld). Ze schreven een gezamenlijke knelpuntennota. Die focust vooral op de situatie van jonge vreemdelingen die een opleiding volgen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs.

Debat volgend jaar

De staatssecretaris wil begin volgend jaar het debat aangaan. Ze wil eerst nog de mening horen van andere diensten die jonge vreemdelingen opvangen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content