Bon, ik was niet zinnens er één lijn over te schrijven. Maar met al dat gedaas en geraas in de kranten over de kroonprins die hét niet kan, die geen vlotte mediajongen is, doe ik het toch. Die kroonprins die, ochgot, Joachim Coens niet herkende (kent u Joachim Coens, behalve vaag als zoon van zijn vader?), ga ik toch even uit de biecht klappen.
Een paar weken geleden was ik, samen met Yamila Idrissi met wie ik een boek schreef "Kif-Kif, aan de andere kent men zichzelf" (Roularta Books) uitgenodigd op de thee bij Filip en Mathilde.
Eerlijk, ik zag daar tegenop, dacht dat het een verplicht nummertje zou worden bij twee stijve harken. Een beleefdheidsbezoekje.

Het is waar dat de kroonprins in de eerste minuten dat hij met ons alleen was, Mathilde kwam wat later binnen, duidelijk op mij overkwam als een verlegen man die een barrière moet overwinnen bij zo'n gesprek met twee vreemde mensen.
Maar eenmaal het ijs gebroken door zijn echtgenote, was hij een geïnteresseerde en gedreven gesprekspartner, zéér betrokken op de intregratie van landgenoten van een andere etnische afkomst. Zeer goed geïnformeerd uit de eerste hand.
Zij bleken beiden niet alleen ons boek te hebben gelezen, écht gelezen, Mathilde haalde ook passages aan uit "Los" van Tom Naegels, dat ze door en door kende. Wereldvreemde mensen?
Ik kreeg helemaal niet dat gevoel, integendeel.
En dat de prins niet goed Nederlands zou spreken? Om een uur lang te converseren over een actuele topic zoals hij dat deed, moet je Nederlands beheersen. De prinses moest af en toe eens naar een moeilijk woord zoeken. Maar ik ken veel Franstalige ministers en collega's journalisten die véél slechter Nederlands spreken dan dit echtpaar, of zelfs helemaal geen Nederlands.

Owee! Er stond een "dt"-fout in het interview dat het Hof terugbezorgde aan De Standaard. Heeft de hoofdredacteur van die krant wel al eens de "dt"-fouten in zijn krant in de loop van het jaar opgeteld?

Wat is zo'n kroonprins? Een instituut. Iemand die z'n job goed probeert te doen. Iemand die last heeft van zijn afkomst en die ook zelf zijn opvoeding niet heeft gekozen.

Nee, ik ben geen royaliste. Integendeel. Maar dit lijkt toch erg op een nogal opgeklopte campagne van een aantal ijdeltuiten, die zelf zo graag voor de camera staan.
Nogmaals het bewijs dat wie voor die camera niet functioneert, geen recht van bestaan meer heeft in onze infotainmentwereld.
Laat dat koppel toch met rust en laat ze hun werk doen, zoals ze dat verkiezen. En ze lang ze het van ons mogen.

Bon, ik was niet zinnens er één lijn over te schrijven. Maar met al dat gedaas en geraas in de kranten over de kroonprins die hét niet kan, die geen vlotte mediajongen is, doe ik het toch. Die kroonprins die, ochgot, Joachim Coens niet herkende (kent u Joachim Coens, behalve vaag als zoon van zijn vader?), ga ik toch even uit de biecht klappen.Een paar weken geleden was ik, samen met Yamila Idrissi met wie ik een boek schreef "Kif-Kif, aan de andere kent men zichzelf" (Roularta Books) uitgenodigd op de thee bij Filip en Mathilde.Eerlijk, ik zag daar tegenop, dacht dat het een verplicht nummertje zou worden bij twee stijve harken. Een beleefdheidsbezoekje.Het is waar dat de kroonprins in de eerste minuten dat hij met ons alleen was, Mathilde kwam wat later binnen, duidelijk op mij overkwam als een verlegen man die een barrière moet overwinnen bij zo'n gesprek met twee vreemde mensen.Maar eenmaal het ijs gebroken door zijn echtgenote, was hij een geïnteresseerde en gedreven gesprekspartner, zéér betrokken op de intregratie van landgenoten van een andere etnische afkomst. Zeer goed geïnformeerd uit de eerste hand.Zij bleken beiden niet alleen ons boek te hebben gelezen, écht gelezen, Mathilde haalde ook passages aan uit "Los" van Tom Naegels, dat ze door en door kende. Wereldvreemde mensen?Ik kreeg helemaal niet dat gevoel, integendeel.En dat de prins niet goed Nederlands zou spreken? Om een uur lang te converseren over een actuele topic zoals hij dat deed, moet je Nederlands beheersen. De prinses moest af en toe eens naar een moeilijk woord zoeken. Maar ik ken veel Franstalige ministers en collega's journalisten die véél slechter Nederlands spreken dan dit echtpaar, of zelfs helemaal geen Nederlands.Owee! Er stond een "dt"-fout in het interview dat het Hof terugbezorgde aan De Standaard. Heeft de hoofdredacteur van die krant wel al eens de "dt"-fouten in zijn krant in de loop van het jaar opgeteld?Wat is zo'n kroonprins? Een instituut. Iemand die z'n job goed probeert te doen. Iemand die last heeft van zijn afkomst en die ook zelf zijn opvoeding niet heeft gekozen.Nee, ik ben geen royaliste. Integendeel. Maar dit lijkt toch erg op een nogal opgeklopte campagne van een aantal ijdeltuiten, die zelf zo graag voor de camera staan.Nogmaals het bewijs dat wie voor die camera niet functioneert, geen recht van bestaan meer heeft in onze infotainmentwereld. Laat dat koppel toch met rust en laat ze hun werk doen, zoals ze dat verkiezen. En ze lang ze het van ons mogen.