‘Kwalitatieve Erasmusprogramma’s niet langer gesubsidieerd toerisme’

Studenten © Reuters

Een nieuw actieplan van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) moet studenten aanmoedigen om een tijdje in het buitenland te studeren.

Tegen 2020 zou één op de drie studenten een tijdje in het buitenland moeten studeren. Een derde van die mobiele studenten moet ook komen uit ondervertegenwoordigde groepen. Dat staat in het actieplan “Brains on the move” van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd.

Kwaliteit buitenlandse programma’s bewaken

Om de doelstelling te realiseren gaat er meer geld naar de beurzen. Vandaag schat men dat ongeveer een op de acht studenten (12,5 procent) een tijdje voor zijn studies in het buitenland vertoeft. De Europese doelstelling is om tegen 2020 20 procent van de studenten uit het hoger onderwijs een tijd ‘over de grens’ te sturen.

De Vlaamse regering legt de lat dus een beetje hoger en mikt op 33 procent. Het Vlaamse actieplan mikt niet alleen op studenten die op Erasmus (studentenmobiliteit binnen Europa) gaan, maar ook op studentenmobiliteit buiten Europa. Wel is het de bedoeling dat elke student die in de toekomst de grens oversteekt, geregistreerd wordt. Om te vermijden dat de Erasmusprogramma’s in de toekomst nog smalend zouden bestempeld worden als “gesubsidieerd toerisme” wil minister Smet ook de kwaliteit van de buitenlandse programma’s beter laten bewaken.

Beurzen opkrikken

Het actieplan voorziet ook acties in de omgekeerde richting. Zo is het de bedoeling het onthaal van buitenlandse studenten te verbeteren en komen er vanaf het academiejaar 2015-2016 beurzen voor inkomende internationale topstudenten.

Om de versterkte internationale uitwisseling van studenten te financieren, worden de beurzen opgekrikt. De huidige hoogte van de Erasmusbeurzen vormt de basis, maar er is een stijging met 10 procent netto per jaar. “Op kruissnelheid tegen 2020 wordt er jaarlijks 4,2 miljoen euro voorzien bovenop de bestaande Vlaamse en Europese middelen”, aldus Smet.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content