Kussende homo-marinier gaat de wereld rond

Een foto van een marinier die zijn vriend kust maakt furore op het internet.

De bewuste foto verscheen afgelopen zaterdag op een Faceboekgroep voor homo-mariniers. Ze toont sergeant Brandon Morgan en zijn vriend Dalan Wells in een innige omhelzing na afloop van een homecoming-ceremonie op een legerbasis in Hawaii.

De foto verzamelde inmiddels meer dan 35000 likes en duizenden commentaren, zowel positieve als negatieve. “Zelfs in mijn stoutste dromen hield ik dit niet voor mogelijk”, schreef een homoseksuele veteraan.” Anderen vergelijken de foto met V-J Day, de beroemde foto uit 1945 waarop een Amerikaanse matroos een verpleegster kust op Times Square.

Morgan, die zopas terugkeerde uit Afghanistan, noemde de reacties inmiddels overweldigend. “We deden dit niet om beroemd te worden,” zei de marinier gisteren op het Amerikaanse radiostation NPR. “Na drie missies en vier jaar samenzijn hadden de omstaanders voor mij geen belang meer. Ik wilde Dalan gewoon tonen wat ik voor hem voel.”

Homecoming kiss

Het Amerikaanse leger schafte vijf maanden geleden zijn ‘don’t ask, don’t tell’-beleid af. Dat verplichtte homoseksuele militairen om hun geaardheid geheim te houden. De gevolgen van de maatregel worden stilaan zichtbaar, nu steeds meer homo-militairen openlijk over hun ervaringen getuigen. In december haalden vrouwelijke officiers Marissa Gaeta en Citlalic Snell al de media nadat een fotograaf ook hun homecoming kiss vereeuwigde.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content