Kritiek Termont: ‘Criminelen worden wel uitgezet’ (De Block)

Daniël Termont haalde hard uit naar het beleid van Maggie De Block. ‘Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar gangsters blijven vrij rondlopen’.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is niet opgezet met de kritiek van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) op haar beleid. “Ruzie maken in de pers heeft nog nooit tot resultaten geleid”, zei ze in een korte reactie.

De Block erkent in een brief aan Termont dat de uitwijzing van delinquenten beter kan, maar wil niet dat de regels daardoor voor anderen niet worden toegepast.

Aparte gevangenis

Termont haalde in De Morgen hard uit naar het beleid van De Block. “Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar gangsters blijven vrij rondlopen”, hekelde hij. “Die mensen liegen over hun nationaliteit, waardoor ze niet uitgeleverd kunnen worden. In negen van de tien gevallen laat de Dienst Vreemdelingenzaken ze weer lopen, zelfs als ze zware misdaden hebben gepleegd. Ik begrijp niet dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de DVZ daar niets aan doet.”

Termont pleit ervoor illegale misdadigers op te sluiten in een aparte instelling. “Illegale inbrekers zou men onmiddellijk moeten opsluiten in afwachting van hun uitwijzing. Het zijn altijd dezelfden achter de inbraakgolf die zoveel ellende veroorzaakt bij zeer veel mensen. Dat men daar niets aan doet, is onbegrijpelijk. Zo is het dweilen met de kraan open voor de politie.”

Termont merkt nog op dat hij zich zou focussen op de criminelen, mocht hij staatssecretaris zijn. “Maar gezinnen zijn nu eenmaal veel gemakkelijker om op te pakken en uit te wijzen.”

Collectieve regularisatie

“Criminelen worden vandaag wel degelijk uitgezet”, reageert De Block. Maar het is een en-en-verhaal. “Ofwel spreken we democratische regels af, en wie niet mag blijven moet ook vertrekken. Ofwel passen we die regels gewoon niet toe, op basis van willekeurige criteria. Bijvoorbeeld of een geval de pers haalt of niet”, schrijft ze nog aan Termont. “Of moet een gezin dat niet mag blijven dan niet vertrekken? Wie dat bepleit, bepleit een collectieve regularisatie. En daar is vandaag niemand voor.”
De staatssecretaris toont begrip voor de emoties in specifieke dossiers, maar wijst Termont er op “dat het niet veel zin (heeft) om over complexe materies simplistische en kromme vergelijkingen te maken in de media”. “Het regeerakkoord dat onze beide partijen sloten, stelt dat dit een prioriteit is”, merkt ze nog fijntjes op. “Dat doe ik ook in de praktijk.”

Afsluiten doet De Block met een oproep tot samenwerking. “Ik vind dat constructiever en vooral effectiever dan het doen van grote verklaringen in de pers die de toets van de realiteit moeilijk doorstaan. Want zo gaan we het vertrouwen van de burger niet herstellen.” (Belga/TV/TE/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content